Christof van der Ven – You Were The Place

Waardering

7

8

Christof van der Ven is in het dagelijks leven chef-kok in zijn woonplaats Londen, maar bakt er als muzikant ook bijzonder veel van. De geboren Brabander tourt als extra bandlid van Bear’s Den over de hele wereld en heeft ook nog tijd om zijn eigen muziek te maken. You Were The Place is het ambitieuze tweede album van Van der Ven.

Sinds Van der Ven als jonge muzikant vanuit het Brabantse Handel naar Ierland trok om een muziekcarrière na te jagen, verruilde hij binnen de kortste kerel halflege dorpspubs voor de grote podia. Inmiddels is Londen al jaren de uitvalsbasis voor Van der Ven. Een succesvolle emigratie, maar ook Van der Ven heeft wel eens tegenslag. Op You Were The Place verwerkt de muzikant een stukgelopen relatie. Een meer dan uitgekauwd thema, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Het gaat er immers om wat je ermee doet. En Van der Ven doet er iets prachtigs mee. You Were The Place bevat fraaie indiefolk in de traditie van Fleet Foxes of Bon Iver. Niet gek, als je bedenkt dat muzikale vrienden van bands als Matthew & The Atlas, This Is The Kit en Bear’s Den meespelen op het album.

Opener Bravais Arc gooit er meteen de vaart in. Een prettig luisterliedje dat wat aan The Boxer Rebellion doet denken. Het is de aftrap van een plaat waarop Van der Ven zijn gebroken hart vanuit allerlei perspectieven benaderd. Van melancholiek terugblikken op wat is geweest (Remember?), via een potje zelfreflectie (het kale Fucking Loser) tot dankbaarheid voor de mooie kanten van de liefde in Lucky (‘How lucky are we to have something that makes saying goodbye so hard?’). Deze combinatie van emoties die zo tot uiting komt op You Were The Place, maakt het album herkenbaar voor iedereen die wel eens gekwetst is in de liefde.

Van der Ven toont zich niet alleen een goede muzikant, maar ook een smaakvolle singer-songwriter die weet te raken. Alles komt samen in het weergaloze 4AM. Rijke harmonieën, schitterende zanglijnen en een prachtige tekst. Je hoort het liefdesverdriet uit het refrein stromen. ‘Caught you at the wrong time/I pushed them all away/Losing a lost fight’, sombert Van der Ven. Sneu voor hem, maar prettig voor ons, want het levert een erg mooi nummer op. Ook tracks als A Darker Light, Coat en A Stranger zijn bijzonder sfeervol gearrangeerd, al halen ze het niveau van 4AM niet.

Het is niet gek dat Christof van der Ven buiten Nederland misschien nog wel meer succes heeft dan binnen Nederland. Van der Ven spreidt op You Were The Place een zeer internationaal geluid tentoon en bewijst dat het niet voor niets is dat artiesten als The Staves en The Boxer Rebellion hem in hun voorprogramma wilden hebben. De afwisseling tussen minimalistisch en rijk gearrangeerd maakt van You Were The Place een intrigerende speurtocht vol muzikaal vernuft.

    Wat vind jij van deze plaat?