Circa Waves – Different Creatures

Waardering

7

8

Met hun nieuwe album Different Creatures verrast Circa Waves iedereen. De catchy indieliedjes zijn ingeruild voor ruigere rocknummers en de luchtigheid van hun debuutalbum Young Chasers is vervangen door tracks met een diepere boodschap. Een dappere zet van de Engelse band.

Opener Wake Up doet precies wat de naam van de track belooft. Als je een poppy nummer verwacht is het wel even schrikken, maar naarmate het nummer vordert kun je er prima aan wennen. De elektrische gitaren worden flink aangehaald en de drummer lijkt als doel te hebben om je trommelvliezen te laten klappen. Het is even omschakelen, maar de rocksound past Circa Waves goed.

De grote verandering was volgens de bandleden hard nodig. ‘We wilden allemaal een grote verandering maken en andere nummers laten horen. We hebben hiervoor indienummers gespeeld, en ik wilde doorgroeien. Het eerste album is een ‘dagplaat’ en dit album bevindt zich in de nacht,’ vertelt zanger Kieran Shuddall in een interview met NME. Het is inderdaad een verschil als tussen dag en nacht.

Gelukkig is de sound van Young Chasers niet compleet verdwenen. In veel nummers zitten stukjes die toch sterk naar indiepop neigen. Een frisse wind door het album wordt gevormd door het gevoelige nummer Love’s Run Out. De akoestische track is een fijn moment om op adem te komen in het geweld van deze overweldigende plaat. Begeleid door alleen een gitaar komt de stem van Shuddall mooi uit en wordt de diversiteit van de band tentoongespreid.

Een uitblinker op de plaat is het nummer Different Creatures. In de track wordt de vluchtelingencrisis aan het licht gesteld. ‘Twenty thousand souls are sold tonight, making us their home. And as you close your eyes again tonight, remember where you are.’ Circa Waves laat zien dat ze klaar zijn met luchtige muziek, en niet alleen een nieuw level bereiken qua sound, maar zeker ook als het om teksten gaat.

De risico’s die Circa Waves heeft genomen laten je even schrikken, maar de Britten hebben een goede rockplaat neergezet. Ze zijn volwassener geworden in hun sound en hebben gezorgd voor diepgang in de nummers. Het is natuurlijk wennen; je zou kunnen zeggen dat de jongens Different Creatures zijn geworden.