Circa Waves – Sad Happy

Waardering

7

8

Het vorige album What’s It Like Over There? is nog geen jaar oud. Toch brengt de Britse band Circa Waves al op 13 maart hun vierde album Sad Happy uit. Waar frontman Kieran Shudall bij het vorige album nog moeite had om inspiratie te vinden had hij voor Sad Happy inspiratie genoeg. Vooral zijn omgeving en zijn liefde voor de stad Liverpool hebben hem geïnspireerd. De zanger houdt van liedjes schrijven en dat is goed te horen op het voorproefje van het nieuwe album. Sad Happy bestaat namelijk uit twee delen, waarvan het eerste gedeelte Happy nu online is uitgekomen.

Voor het vorige album keerde producer Alan Moulder terug om het viertal te helpen, deze keer lag de productie volledig in handen van Shudall zelf. Samen met Grammy-winnaars Dan Grech-Marguerat en Matt Wiggins kwam Sad Happy tot stand.

Sad Happy begint met de single Jacqueline, een dansbaar nummer in een lekker tempo. Het liedje gaat over een jonge moeder die een moeilijke tijd doormaakt. Daarna gaat het volume van de gitaren omhoog met Be Your Drug, een heerlijk nummer dat ook perfect op What’s It Like Over There? had gepast. Het is het hoogtepunt van Happy. De heren laten horen dat zij nog steeds nummers met stevige gitaarriffs afleveren. Dit is ook te horen op Call Your Name, dat door het tempo van de drums en gitaren een typisch Circa Waves nummer is.

Het nummer Wasted On You daarentegen is niet typisch voor de Britten. Dat weerhoudt het niet van het feit dat het een heerlijk indie up-tempo nummer is. Door het niet alledaagse deuntje en de vrolijke sound past het goed op het Happy-gedeelte. Een ander vrolijk liedje is Move To San Francisco. Het is bekend dat het viertal wil doorbreken in de Verenigde Staten. Op het vorige album staat het nummer Me, Myself and Hollywood. Het Amerikaanse, commerciële geluid maakte het niet tot het beste nummer van die plaat. Move To San Francisco klinkt minder commercieel en past beter bij de band. Het is een leuk zomers liedje waarvan de tekst lang blijft hangen.

Met The Things We Knew Last Night laten de Britten hun gevoelige kant horen. Door de akoestische gitaar en de gevoelige stem van Shudall is het een goede onderbreking tussen alle vrolijke en bombastische nummers. Ook bij het laatste nummer Love You More, een lied over het smachten naar iemand die niet hetzelfde voelt, is deze gevoeligheid te horen. Het is een goede overgang richting het Sad-gedeelte, waar volgens de band de nadruk ligt op vrolijke geluiden, maar waar de teksten een droevige toon hebben.

Het eerste gedeelte van Sad Happy kent een goede mix tussen oud werk zoals T-Shirt Weather en het snellere tempo van de afgelopen jaren zoals Fire That Burns. Op Happy staan goede en vrolijke nummers, maar het klinkt minder verrassend dan bij het album Different Creatures. Toch maakt het voorproefje nieuwsgierig naar het volledige album.

    Wat vind jij van deze plaat?