Clairo – Sling

Waardering

8

9

Clairo is het levende bewijs dat je vanuit je slaapkamer heel wat kunt bereiken. In 2017 brak de zangeres door met dromerige nummers als Flaming Hot Cheetos en Pretty Girl, wat haar binnen de kortste tijd liet uitgroeien tot een icoon voor de zogenaamde Gen Z. Een status die haar naar eigen zeggen bijna fataal werd. Het was de pandemie die haar uiteindelijk tot een halt riep. Een jaar vol reflectie en rust later brengt Clairo Sling uit: haar meest volwassen werk tot nu toe.

Wanneer je bereid bent emotioneel diep te graven in je teksten, een dromerige stem hebt en een lo-fi geluid bezit, kan je rekenen op een belletje van producer van Jack Antonoff. Althans, daar lijkt het op. De producer/songwriter ging eerder aan de haal met albums van Taylor Swift, Lorde en Lana del Rey en Clairo blijkt de zoveelste perfecte match. Zijn co-productie geeft Sling muzikaal een diepte die zelfs niet op het veel geprezen debuutalbum Immunity te horen was.

Opener Bambi zet meteen de toon: Clairo is na al haar succes zichzelf gebleven. Het nummer is warm, kalm en emotioneel. De zangeres heeft al eerder laten horen dat ze niet bang is om zich bloot te geven en ook op Sling gaat ze moeilijke onderwerpen als mislukte relaties, mentale gezondheid en de muziekindustrie niet uit de weg.

Het resultaat? Een driekwartier durende ontsnapping uit de wereld die altijd op volle toeren draait. Clairo’s muziek voelt als een warme deken die je over je heen slaat. Tijd lijkt stil te staan op nummers als Blouse en Wade. Een gevoel waar de wereld de afgelopen anderhalf jaar al rustig aan heeft kunnen wennen. Het is dan ook niet gek dat Clairo meermaals heeft aangegeven dat haar quarantaineperiode met haar familie de grote inspiratiebron was voor Sling. Als de wereld binnenkort coronavrij is, gaat dit hét album zijn waarmee de kalmte van deze periode herleefd kan worden.

Deze kalmte wil echter niet zeggen dat Sling een saai project is. Sterker nog: het album verveelt geen minuut. De gitaarrifjes op Harbor, de schitterende tekst van Just For Today en de subtiele achtergrondvocalen van Lorde op Reaper, zullen luisteraars lang bijblijven. Het is makkelijk om iemand die al op de cover van Rolling Stone Magazine heeft gestaan een grote toekomst te voorspellen. Toch kan het  haast niet anders dan dat, na Immunity, Clairo met Sling opnieuw menig lijstje voor ‘album van het jaar’ betreedt.