Cold War Kids – LA Divine

Waardering

6

7

In 2011 breekt de Amerikaanse band Cold War Kids door in Nederland met hun derde studioalbum. Singles als Louder Than Ever en Finally Begin doen het goed in de hitlijsten van ons kikkerlandje. In 2013 komt er een vierde studioalbum. En nu, na een bandledenswitch met een nieuwe drummer en gitarist is daar LA Divine. De vijfde en meest alternatieve plaat van de indierockband.

Ter aankondiging van dit album werd eerder dit jaar al Love Is Mystical uitgebracht. Deze wat meer rocktrack werd direct 3FM megahit! Een ander, ook behoorlijk popnummer, op de plaat is So Tied Up, dat de band samen maakte met Bishop Briggs. Dit nummer heeft een swingende beat doordat de piano en drum heel fijn samenkomen. En wat in een popnummer natuurlijk niet kan ontbreken is een refrein dat je direct mee kunt zingen en dat heeft dit nummer zeker! Met deze track laat Cold War Kids zien dat ze meer dan één nummer hebben geproduceerd dat hitlijstpotentie heeft.

Tegenhanger van deze meer rock-popnummers is Restless. Door de wat rustigere elementen uit de track komt de stem van zanger Nathan Willet heel goed naar voren. En wat een stem! Willet weet niet alleen als het moet de hoge noten perfect te raken maar heeft ook nog eens een heel fijn rauw randje op zijn stem liggen. Hierdoor ligt er gevoel in deze track waar je kippenvel van zult krijgen. Deze rauwe stem horen we ook in No Reason To Run. Ook dit nummer mag zeker genoemd worden. Met een heerlijk gitaardeuntje en goede drum is dit een heel goed (bijna) rocknummer. Ook op deze plaat is goed te horen wat de zanger van de Amerikaanse band in huis heeft.

We kunnen dus concluderen dat de band muzikaal topniveau haalt en ook de vocalen zijn van zeer goede kwaliteit. Toch zit er ook nog wel een minpuntje aan deze nieuwe plaat. Omdat de band zo’n breed scala aan genres met elkaar combineert is het album heel divers. Maar toch gaat deze plaat op den duur vervelen. Het album zit goed in elkaar maar sommige nummers klinken best wel identiek. Hierdoor wordt het eentonig en lopen de nummers in elkaar over, dit is jammer. Want het album zit muzikaal goed in elkaar. En hoewel er wel gebruik wordt gemaakt van verschillende geluiden, klinkt het toch allemaal soortgelijk. De samenhang op deze nieuwe plaat had dus beter gekund, maar nu nog zitten er een paar goede songs tussen.