Coppersky – If We’re Losing Everything

Albumcover If We're Losing Everything

Waardering

7

6

7

Gezien de talloze bands die proberen door te breken in Nederland is het helemaal niet gek om je eigen ding te hebben als act. Nou heeft Coppersky dat sowieso, want welke andere groep geeft elkaar onderling nou ‘hoerennamen’? Maar ook aan het geluid dat de vijf jongens uit Utrecht maken op If We’re Losing Everything is iets unieks.

Het stemgeluid van zanger Erik Zwart. Als je de bandleden naast elkaar zet en alle vijf een minuutje laat praten, dan is Zwart misschien wel de laatste die je aan zou wijzen als de vocalist van de groep. De frontman heeft namelijk een zware en wat trage stem als hij praat. Nou blijkt dat hij achter de microfoon een prima zangstem heeft, maar vooral ook een karakteristieke. Deze is dusdanig aanwezig dat hij elk nummer ermee overspoelt.

Gelukkig is de overheersing van Zwart zijn stem op If We`re Losing Everything al een stuk minder nadrukkelijk dan op het debuut Relief, Be Around The Bend. Bovendien was daarop vaak een soort zucht of kreun te horen, wat stoorde. Wat dat betreft is te merken dat het kwintet in de voorbije tweeënhalf jaar zeker progressie heeft geboekt. En niet alleen op dat gebied, maar ook wat betreft de liedjes en hun opbouw. Een goed voorbeeld is The Cutting Room Floor. De repeterende en opgerekte outro is geen element dat de heren hadden gebruikt op hun eerste album. Hetzelfde geldt voor Bankrupt – Backchannels, waarin een lang instrumentaal stuk zit.

Het lijkt erop dat Coppersky meer heeft geëxperimenteerd in het schrijfproces, dan de vorige keer toen ze de studio indoken. De groep staat er om bekend alles te hebben voorbereid en uitgedacht, voordat ze aan het opnemen slaan, maar If We’re Losing Everything klinkt veel spontaner dan haar voorganger. De vaste richtlijnen (netjes opbouwen van couplet naar refrein en dat keer drie) hebben plaats gemaakt voor een minder vaste vormen. Het meest opmerkelijk op dat gebied is de track Breakup, van net iets meer dan twee minuten. Het lied heeft namelijk geen refrein of couplet, maar is meer een gezongen brief, waarin aan de partner wordt uitgelegd dat uit elkaar gaan voor beiden de beste optie is.

Zo’n opzet is ook iets waarmee je je kunt onttrekken aan de grijze massa. De afwisseling met die standaard recht-voor-zijn-raapnummers is er ook, alleen vraag je je gelijk af of je zo’n liedje als Tattred Nets niet al eens eerder van ze gehoord hebt. Toch zit er ontegenzeggelijk meer variatie en daardoor kwaliteit op If We’re Losing Everything, waardoor het in ieder geval een stuk leuker om te luisteren is dan het ietwat eenzijdige debuut.

    Wat vind jij van deze plaat?