Dakota – Here’s The 101 On How To Disappear

Waardering

8

‘Der TUNE OF THE WEEK kommt diesmal aus den Niederlanden.’ Die kan je maar beter binnen hebben! Dakota weet dus al voor het uitkomen van het debuutalbum dat het fans heeft in het buitenland. Dat is niet heel onlogisch, want de band timmert al jaren aan de weg. Here’s The 101 On How To Disappear is het eindresultaat van deel een van de carrière van dit Amsterdamse viertal. Deel twee bestaat mogelijk uit het verwerven van grote naam en faam.

Want zonder te overdrijven: Lisa Brammer, Lana Kooper, Annemarie van den Born en Jasmine van der Waals leggen een waanzinnig sterk debuut neer. Het zijn stuk voor stuk (dertien) lekkere tracks, die in stijl elkaar ook nog eens goed afwisselen, waardoor Here’s The 101 On How To Disappear een ontdekkingsreis van een goede 41 minuten is. Werd de energieke single Four Leaf Clover al tot Der TUNE OF THE WEEK uitgeroepen door de Duitse muziekblog, dan komt 101 in aanmerking voor de titel van Der TUNE OF THE MONTH. Het nummer is lang dromerig, maar bouwt dan halverwege langzaam op naar een garagerock outro in optima forma. Een slot waarvan je tijdens de eerste luisterbeurt al weet dat het live geweldig klinkt.

Sowieso is het geluid het grootste wapen van Here’s The 101 On How To Disappear. De instrumenten en zang vullen elkaar perfect aan zonder dat ze in elkaar opgaan en een brei worden. Iets dat zeker bij dromerige indie op de loer ligt. Toch is het niet moeilijk om te achterhalen wie welke rol vervult. Alike en Stranger Things zijn daar perfecte voorbeelden van. Je merkt vooral in de tracks aan alles dat het album met de grootst mogelijke zorg in elkaar is gezet.

Verder zit de plaat vol met lekkere tracks. Soms is het zweven op rustige indiepop zoals Sorry Interlude, waar Dreams in een stuk sneller tempo voort gestuwd wordt. Windows is dan juist weer een fraaie mix tussen het dromerige en de strakkere akkoorden. Het zijn louter complimenten die Dakota mag ontvangen. Zelfs het op het eerste gehoor wat mindere Sorry wordt tegen het einde toch weer interessant gemaakt door de langzaam ingebrachte versnelling. Alleen Quick Fix en Notice missen een bepaalde urgentie, die maakt dat je de nummers per se nog een keer wil horen.

Natuurlijk bracht Dakota wel al twee ep’s uit, maar met Here’s The 101 On How To Disappear zien we eindelijk waartoe de band echt in staat is. De sound is ragfijn, de arrangementen zijn strak en de nummers fris en origineel. Het mag gezegd worden: ‘Das ALBUM OF THE WEEK kommt diesmal aus den Niederlanden.’