Deep Purple – The Now What?! live tapes

Waardering

7

In 2012 stierf één van de oprichters van hardrock band Deep Purple. Op het album dat de band in 2012 uitgebracht Now What?! werden maar liefst twee nummers opgedragen aan Jon Lord. Na de release van dit album hebben ze besloten op tour te gaan. The Now What?! live tapes, zijn hier een registratie van. Met deze live registratie bewijst Deep Purple dat ze nog steeds ”Alive and Kicking” zijn.

Deep Purple is in 1968 opgericht door Jon Lord met de naam Roundabout, Ritchie Blackmore sloot zich aan en de band ging verder onder de naam Deep Purple. Het debuutalbum Shades of Deep Purple was meteen al een groot succes voor de opkomende band. Zoals Queen later ook zou doen is het kenmerkend aan Deep Purple dat zij in hun vroegere werken albums hebben opgenomen met een orkest, zodat de muziek een soort klassiek geluid zou krijgen. Door het wisselen van muzikanten slaan zij een geheel andere richting in. Ze werden dé pioniers van de Hardrock samen met wereldberoemde bands als Led Zeppelin en Black Sabbath. Deze verandering van koers brengt Deep Purple dan ook een verdubbeling van het succes dat ze al eerder hadden. Het album Deep Purple in Rock zette hen op de kaart als hardrockband. Vooral in de V.S is de band een mega act geworden, ‘Smoke On The Water’ wordt vaker op de Amerikaanse radio gedraaid dan het Amerikaanse volkslied. In Nederland bleef de hit ‘Child in Time’ jarenlang op de 7e plek staan in de Veronica top 1000 aller tijden.

In de jaren 70′ viel de band uit elkaar. Toen Rod Evans (één van de voormalige leden) een nieuwe band wilde beginnen onder dezelfde naam stapte Blackmore naar de rechter om dit tegen te houden. Toch kwam Deep Purple weer bij elkaar, weliswaar weer in een andere setting. De setting waar noch Evans, noch Blackmore toe behoorde is de setting waarin Deep Purple nu nog steeds muziek maakt.
Na de dood van Jon Lord heeft Deep Purple in 2013 hun nieuwe album Now What?! opgenomen. Het album werd geproduceerd door Bob Ezrin, Ezrin heeft werk geproduceerd van Pink Floyd, Alice Cooper, maar in mijn ogen is Bob Ezrin toch echt de man die het ijzingwekkende ‘Berlin, van Lou Reed heeft geproduceerd. Het album bevat allerlei verschillende invloeden van het oude vertrouwde hardrock tot freejazz en blues die we ook al eerder terug hebben horen komen bij Deep Purple. Now What?! is niet veel meer dan de gemoderniseerde versie van het oude Deep Purple, niet vernieuwend dus. Desalniettemin is het erg verfrissend om in het tijdperk van Justin Bieber en Miley Cyrus ook nog echte muziek te horen.

The Now What?! Live tapes is een liveopname van de concerten die Deep Purple in 2012/2013 hebben gedaan. Opnames zijn gemaakt in Rome, Milan, Geavle en Aalborg. De kwaliteit van de livemuziek is subliem. Het lijkt wel of de heren geen jaar ouder zijn geworden. De zang is zuiver en levendig. De show word geopend met de hit uit 1971 ‘Strange Kind of Woman’, dat gaat over een vrouw die haar weg in het leven verloren was en drugsproblemen had, en de prostitutie betrad. Gevolgd door ‘Hard Loving Man’, dat ook al een hit uit de jaren 70′. Opvallend is dat de band veel oude nummers spelen, en weinig van het nieuwe album. Wel speelde ze het ‘Above and Beyond’ opgedragen aan Jon Lord. En natuurlijk sluiten ze het geweldige concert af met de monsterhit ‘Smoke On The Water’.

Luister zelf!

    Wat vind jij van deze plaat?