Foo Fighters – Sonic Highways

Waardering

8

Sonic Highways is alweer het achtste studioalbum van Foo Fighters. Om dit te vieren is de opname van het album vastgelegd in een documentaire, die uitgezonden zal worden op de dag van de album release. De Foo Fighters verrassen vriend en vijand met het nieuwe concept waarmee ze hun album hebben opgenomen.

De Foo Fighters zijn ontstaan toen Dave Grohl in 95′ een album uitbracht met onuitgebracht werk, dat hij nog had geschreven tijdens zijn periode bij Nirvana. Na het uiteenvallen van Nirvana bracht hij het werk uit onder de naam: Foo Fighters, waar hij ook het album naar vernoemde. Hij besloot muzikanten bij elkaar te verzamelen en zo zijn de Foo Fighters geboren.
Het tweede album dat ze maakten kreeg meer een eigen identiteit, en begon het minder te lijken op het werk van Nirvana.

Sonic Highways opent met het prachtige nummer Something from Nothing, een lied dat melancholisch en pittig tegelijk is, vernieuwend en heerlijk om naar te luisteren. Het moet vermeld worden dat dit één van de beste nummers van de Foo Fighters is sinds Pretender. Op het einde van het nummer is een prachtige gitaar solo te horen. What Did I do/God as my witness begint opmerkelijk genoeg met een intro die klinkt als de afsluiting van een willekeurig nummer. Dat wordt een paar keer herhaald in het nummer, wat ervoor zorgt dat het nummer fascinerende wisselingen en bruggen heeft.

Ieder nummer op het album is erg verschillend. Misschien komt dit door het feit dat ieder nummer in een andere stad is opgenomen, waarbij het geïnspireerd is door de omgeving en sfeer. Een interessant concept, maar ook veel bekritiseerd door recensenten. Grohl heeft telkens tot op het laatste moment gewacht met de teksten te schrijven, omdat hij zich wilde laten inspireren door het moment en sfeer. Een van de kritieken zou zijn dat Grohl hier niet goed genoeg voor schrijft, zijn teksten zouden berusten op simplisme. Dat is deels wel waar, maar het is zeker niet hinderlijk. De nummers zijn erg sfeervol en beter dan hun vorige albums Wasting light en Echoes,Silence, Patience&Grace. Deze albums bevatten veel van het zelfde en zijn erg eentonig.

Dus waarschijnlijk heeft deze nieuwe methode dan echt het gewenste doel bereikt: één van de betere Foo Fighters album in tijden creëren. Dat is dan ook gelukt. Vanaf de eerste track Something from Nothing tot de laatste track I Am a River is het album steengoed en een plezier om naar te luisteren. Vanaf November zal in de VS een miniserie worden uitgezonden van 8 afleveringen waarin er wordt ingegaan op de geschiedenis van iedere verschillende stad waar de nummer zijn opgenomen. Zeker een aanrader om te gaan volgen, maar een nog grotere aanrader is Sonic Highways: luisteren en genieten.