Demi Lovato – Dancing With The Devil…The Art of Starting Over

Waardering

8

8

8

8

10

Opnieuw beginnen. Na de overdosis, eetstoornis en aanranding komt Demi Lovato sterker terug dan ooit tevoren. Ze zingt open en bloot over de afgelopen jaren en is als een feniks uit de as herrezen. Dancing With The Devil…The Art of Starting Over is Lovato’s eerste plaat in vier jaar tijd. Het is niet veilig of netjes, maar het is onbetwistbaar: dit is Lovato’s beste album tot nu toe.

In haar zevende album legt Lovato alles op tafel omtrent haar verslaving en de weg naar herstel. Ze is heel kwetsbaar en laat haar fans heel dichtbij. Het openingsnummer, Anyone, herinnert ons wat haar stem kan doen terwijl ze wordt begeleid op de piano. Haar noodkreet komt hard binnen als ze keer op keer ‘I need anyone’ uitschreeuwt.

Met geen hulp in zicht, neemt Lovato de luisteraar mee down the rabbit hole. Dancing With The Devil, de titeltrack en ook de naam van de vierdelige documentaire op Youtube, legt haar verslaving gedetailleerd uit. De zangeres is teleurgesteld in zichzelf en ook op dit nummer is de piano binnen handbereik, maar de noten klinken ietwat onheilspellend.

Al snel komt er een klein lichtje aan het einde van de tunnel. ICU Madison’s Lullabye is opgedragen aan Lovato’s zus, Madison la Garza. Het nummer is luchtig, vergeleken met de eerste twee tracks. Het is alsof ze een nieuw doel heeft gevonden en haar zus, luisteraars en zichzelf belooft om door te gaan. De vierde track Intro geeft het verschil weer tussen de oude en de nieuwe Lovato, zodat ze in The Art of Starting Over kan vieren dat ze uit de duisternis is.

De Ariana Grande feature, Met Him Last Night, laat het gevaar zien als ze aangetrokken is tot iemand met eigenschappen van de duivel. Hierna verliest het album een beetje zijn vaart en verhaal. De nummers die volgen voelen niet op hun plek en zelfs incompleet. Gelukkig herpakt ze zichzelf op My Girlfriends Are My Boyfriend. Deze track geeft de mooie kanten van Lovato’s reis weer als ze zingt over haar vriendinnen.

Als je de overbodige nummers even wegdenkt, valt er niet omheen te draaien dat het een geweldig album is. Net als haar fans kent Lovato haar stem erg goed en ze weet precies hoe ze haar verhaal moet overbrengen. Haar moeilijke relatie met haar vader komt weer de hoek om kijken in Butterfly en ze herkent en accepteert haar eigen fouten in Good Place. Ze reflecteert ook hoe ze het in de toekomst beter kan doen.

Ondanks – of juist dankzij – de afgelopen jaren klinkt Lovato sterker dan ooit tevoren. De samenhang in dit album kon beter. Haar verhaal komt hierdoor minder sterk uit de verf, maar haar vastberadenheid en eerlijkheid maken dat meer dan goed. Dancing With The Devil…The Art of Starting Over is niet alleen haar beste werk, maar vooral een inspiratie. Zelfs de duivel kan dat niet van haar afpakken.