Ditch The Volume – Dreaming But Not Sleeping

Waardering

6

6

6

7

Nieuw talent! De 21-jarige Max de Lang heeft er twee jaar geleden voor gekozen om voor zichzelf te beginnen onder de naam Ditch The Volume. Het harde werken heeft zijn vruchten afgeworpen; zijn eerste plaat Dreaming But Not Sleeping is uit.

Dreaming But Not Sleeping is een compilatie van eerder uitgebrachte muziek en werk dat bij het verhaal van de plaat hoort. Vooral de tracks met features zijn interessant, maar helaas niet allemaal even goed. C A R E begint heel lekker, maar de vocals zijn niet zo sterk. Jammer, want de Engelse teksten komen ook niet zo goed uit de verf. Gelukkig is Can You Hear Me? een goed geoliede track. De stem van Aniek Lambi zweeft over de tekst als ze zingt: ‘Baby, listen I see clearly/ I have been trying to say sorry’. Where Did You Go? geeft het gevoel van een track dat ergens in een studio in Amerika is gemaakt onder een label. Heel knap, en het maakt je meteen wakker voor de tweede helft.

Maar wie is deze artiest in spe? In 2016 heeft De Lang de gitaar opgepakt en dat smaakte naar meer. Na gespeeld te hebben in meerdere bandjes was het tijd om alleen verder te gaan. Nadat hij uit een depressie was gekomen wilde hij zijn verhaal vertellen. Het werken aan deze plaat was een uitlaatklep voor hem. ‘Ik kon zodoende mijn verhaal vertellen over hoe ik deze depressie overwon, en mijn droom en passie had gevonden.’

Bloom gaat weer een hele andere kant op. De vocals zijn goed, maar hier vallen de effecten dan weer tegen. Het meest geluisterde nummer is What It’s Like. Niet gek, want alles aan dit nummer klopt. Het is wat meer upbeat, alsof het licht aan het einde van de tunnel eindelijk in zicht is. De beat is lekker en de stem van Jens Noordeloos leent zich ook goed voor deze track. De beste vocals van de plaat, en voor het tweede refrein zing je al mee. 

De muziek van Ditch The Volume, gecombineerd met de features die zijn teksten tot de luisteraar brengen, zorgen voor interessante tracks. Het is lastig te vergelijken met artiesten die onder een groot team werken, maar niks is zo goed te horen als de potentie. Volgens Ditch The Volume is de keuze die hij twee jaar geleden heeft gemaakt de beste van zijn leven geweest. Het is een voorproefje van wat we nog van hem mogen verwachten, maar wij kunnen ons wel achter die keuze vinden.