James Arthur – It’ll All Make Sense In The End

Waardering

7

Na zijn gezondheidsproblemen in het begin van 2020 gaf de pandemie hem de rust die hij nodig had. De Amerikaanse songwriter James Arthur heeft de tijd gebruikt om te werken aan zijn muziek en dat laat hij horen met zijn vierde album, It’ll All Make Sense In The End.

De opvolger van You heeft een paar verrassingen op zijn naam staan. Zo begint Medicine met een gitaarrifje en is de tekst behoorlijk duister. ‘I feel like you/ Could save me now/ When I’m suicidal/ Don’t let me spiral.’ Men kan haast niet spreken over de zanger zonder het nummer Say You Won’t Let Go te benoemen. De track van zijn tweede plaat is na vijf jaar nog steeds zijn grootse hit. Toch waagt hij nog een poging met het lied September, samen geschreven met Wayne Hector. Een gitaar, zachte beat en aparte tekst kunnen toch niet helemaal tippen aan de bekende hit. Dit komt vooral omdat hij het op safe speelt. Hij weet wat het goed doet bij zijn fans, maar voor de rest blijft het nummer wat braaf.

Het liefdesliedje Emily is een echte tranentrekker. De track is opgedragen aan de dochter die Arthur ooit hoopt te krijgen. In de tekst laat hij het verleden gaan en richt hij zich direct op Emily. ‘Do you know you inspire all my melodies?/ Cause you make me a better man than I’ll ever be/ Because of you, Emily’. Zijn songwriterskills komen prachtig naar buiten in dit lieve nummer. Daarnaast zijn de vocals heel sterk en weet James de emotie goed neer te zetten, iets wat hem op alle tracks goed lukt.

De plaat is een verzameling van Arthur’s rauwe popmuziek. Running Away gaat over hoop en angsten terwijl hij het op Always heeft over voortdurende liefde. Dit laatste nummer heeft Arthur geschreven voor hij uit elkaar ging met Jessica Grist. In Last of Whiskey drinkt hij vervolgens zijn zorgen weg.

Volgens de oude X Factor winnaar was er bij dit album vanaf dag één een geluid waar hij voor wilde gaan. ‘Zelfs in het begin klonk het als een echt album,’ zegt Arthur, ’Het was heel comfortabel om in mijn eigen huis te werken met minder mensen. Het gaf me de kans om kwetsbaarder te zijn dan ooit.’ Dat hoor je zeker terug in de teksten. Kortom: deze plaat draait, net zoals zijn voorgangers, over de emotie en diepe teksten. En dat doe je goed, James.