Demi Lovato – Tell Me You Love Me

Waardering

6

7

6

‘Ik wil een Grammy-nominatie!’ Deze quote uit 2014 is afkomstig van een wanhopige Demi Lovato. Er was werk aan de winkel, want een nominatie voor de muzikale Oscars is namelijk niet heel makkelijk te krijgen. Tenzij je Adele heet, maar zo heet Demi niet en dus nam de Amerikaanse zangeres drastische maatregelen. Demi kortwiekte haar lange lokken tot een pittige bob en trainde haar longen om te kunnen zingen als een rockster. Het harde trainen en zingen (of brullen) werd beloond, want Demi’s popalbum Confident (uit 2015) werd genomineerd voor een Grammy. Confident, de nominatie en de enorme hoeveelheid uithalen tijdens een optreden hebben ervoor gezorgd dat voormalig tieneridool Demi inmiddels aan de muzikale top staat.

Nu, twee jaar later, is het tijd voor een nieuwe sound en nieuwe plaat: Tell Me You Love Me. ‘It’s going to be more R&B’, zei Demi zelf. Maar wie denkt dat de 25-jarige zangeres daarmee haar stembanden wat meer rust geeft, heeft het goed mis.

Bij de opening en eerste single van het album wordt je trommelvlies gelijk al op de proef gesteld. Sorry Not Sorry is een f**k you naar de haters en werd geproduceerd door Oak Felder, die overigens een groot deel van de productie van Demi’s verse plaat voor zijn rekening nam. Mevrouw Lovato scoort op dit moment een dikke vette hit met de track en dat heeft ze te danken aan Jay-Z. De man van Beyoncé adviseerde haar namelijk om Sorry Not Sorry als single uit te brengen, want volgens Jay komt Demi’s stem het best tot zijn recht op het nummer. Bij zijn argument kun je echter je vraagtekens zetten.

Demi’s vocale capaciteiten komen pas echt goed naar voren op de de titeltrack van Tell Me You Love Me. Het kwetsbare nummer heeft een fijne soulsound en bevat een gospelkoor die perfect blendt met het schelle geluid van Demi. Critici (lees: redacteuren van Rolling Stone Magazine en Billboard) lieten hun lezers weten dat Tell Me You Love Me nu al een van de beste records van 2017 is.

Bijna het hele album heeft een R&B anno 2017 vibe, maart telt ook een uitschieter naar de 80’s. Het poppy Daddy Issues is perfect voor afterparty en is klinkt nu al als een gewilde track voor de radiostations. Toch wordt Daddy Issues een klein beetje verpest door het (wederom) schreeuwerige refrein. Het is net alsof je concert voor de spiegel inclusief haarborstel bruut wordt verstoord door je moeder, die beneden aan de trap op een iets te harde toon laat weten dat het eten klaar is.

Een van de laatste nummers van Lovato’s plaat is Concentrate. Blijkbaar waren de Strepsils op, want de stem van Demi is bewerkt met de nodige autotune. Maar eerlijk is eerlijk; het ligt goed in het gehoor. De track doet je denken aan Imogen Heap’s Hide and Seek en dat maakt Concentrate een van de hoogtepunten van het album.

Tell Me You Love Me is een prima geproduceerde plaat met een fijne samenhang, maar de steengoede zangeres (want dat is ze tenslotte wel) haar stem neemt iets te vaak een onaangename overhand. Op vrijwel alle nummers begint Demi met haar kopstem die uitmondt in schelle uithalen die net iets too much. Een bezoekje aan Schoonenberg is niet uit te sluiten na het beluisteren van Tell Me You Love Me.