Jessie Ware – That! Feels Good!

Jessie Ware That! Feels Good!

Waardering

8

9

Al meer dan elf jaar timmert Jessie Ware (38) hard aan haar carrière. Toch is het pas drie jaar geleden dat de zangeres uit Londen zich ontpopte tot wie ze eigenlijk als artiest wilde zijn. Daarom besloot ze in 2020 het disco-geïnspireerde album What’s Your Pleasure? uit te brengen, waarmee ze zelfs haar eigen fans mee verraste. De switch van een soort Adele 2.0 naar danskoningin leverde Ware twee nominaties voor de BRITs op en een hoop inspiratie voor een gloednieuwe plaat: That! Feels Good!.

Je hoeft geen muziekkenner te zijn om te horen dat That! Feels Good! voortborduurt op het succes van zijn voorganger. Het openingsnummer van de plaat is namelijk precies wat Ware’s fans willen horen, maar o my lord, wat een knaller van een opening is dit. Sexy en hongerige (naar seks) teksten – die ze samen schreef met haar vaste producer James Ford – worden er door de Britse diva gezongen over een mix van disco, funk en soulmuziek: ‘Just remember, pleasure is a right!’

Maar denk niet dat Ware alleen maar hits kan maken met haar oude, vertrouwde team. Voor de volgende nummers van het album, Free Yourself en Pearls, dook de zangeres namelijk de studio in met Stuart Price. Een disco god, die ook werkte aan Confessions on a Dance Floor van Madonna en Future Nostalgia van Dua Lipa. Die keuze blijkt een goed idee van Ware, want Free Yourself en Pearls klinken allebei als keiharde hits waarin ze uithalen haalt als nooit tevoren.

Ongeveer in het midden van That! Feels Good! is Begin Again te vinden. Het nummer voelt als een veel te chique strandfeest op een zomeravond. Qua beats en bass is Begin Again iets rustiger, maar het nummer zelf is behoorlijk bombastisch. Piano’s, een strijkorkest, achtergrondkoortjes, prachtige vocals en teksten over jezelf herontdekken. Het is een combinatie van alles wat Ware in huis heeft en is daarmee misschien een van haar beste liedjes.

Dat zomerse gevoel zet Jessie Ware nog even door op Beautiful People, waarin vrolijke geluidjes en Braziliaanse sambaballen op de achtergrond te horen zijn. Ze zingt letterlijk over mooie mensen die ze tegenkomt met het uitgaan, die ze vervolgens aanmoedigt om door te blijven feesten: ‘Stand up! Turn around! Take a bow! Because you look so good right now!’

Een ander hoogtepunt van That! Feels Good! is Lighting, een totaal ander nummer dan de rest van de plaat. Ware trekt alles uit de kast om haar inner Sade – van wie ze groot fan is – omhoog te laten komen. Lighting is een heerlijke r&b-track die doet denken aan Ware’s oude werk, maar toch perfect op dit album past.

What’s Your Pleasure? was voor Ware een enorme ommezwaai. Van rustige, bijna ingetogen zangeres ontpopte ze zich tot echte discodiva. Wellicht dat daarom haar nieuwe album niet zo’n grote verandering lijkt, maar toch is dit Ware’s beste ooit. Funky muziek past haar perfect en blijkbaar heeft ze dat zelf ook door. Ze voelt zich op haar gemak en durft daarom op That! Feels Good! te spelen met haar stem en nog meer uit te pakken met de muziek. En dat! voelt goed!

Enthousiaste recensenten en spotters gezocht voor Nieuweplaat