Douwe Bob – Pass It On

Hier is hij dan! De langverwachte opvolger van Douwe Bobs Born In A Storm: Pass It On.  De 22-jarige zanger, die in 2012 de eerste versie van de Beste Singer-Songwriter van Nederland won, heeft in de tussentijd niet stilgezeten. Hij verscheen op verschillende festivals, kwam voor in de documentaire Whatever Forever en werd in 2014 uitgeroepen tot Ambassadeur van de Vrijheid. In een interview dat jaar vertelde hij dat hij druk voelde om zijn eerste album Born in a Storm uit te brengen, maar dat in veel mindere mate voor de tweede voelde. Voor Pass It On nam de zanger de tijd.

Douwe zegt voor het album meerdere inspiratiebronnen te hebben gehad. De eerste is liefde, terug te horen als boodschap van het gelijknamige nummer Pass It On. Het lied gaat over het vinden van liefde en het doorgeven. Ook omgeving was voor het album erg belangrijk: ‘Sweet Sunshine had ik in Nederland nooit kunnen schrijven. Kan wel, maar dat zou niet heel dicht bij de realiteit staan.’ Hij haalt veel inspiratie uit zijn omgeving, reden om voor Pass It On naar Zuid-Frankrijk af te reizen. Douwe’s muzikale helden zijn ook inspiratie geweest voor het album, net als het kijken van mensen: inspiratie uit de mens zelf.

Pass It On begint met de zachte gitaartonen van het gelijknamige nummer en de ietwat rauwe stem van Douwe neemt je mee het nummer in. Het lied, dat al eerder uitgebracht was als single, ligt goed in het gehoor en de redelijk eenvoudige tekst zorgt ervoor dat het snel in je hoofd blijft hangen. Ook Can’t Slow Down heeft iets aanstekelijks, waardoor je het na een paar keer luisteren al mee kan zingen. Met zijn tweede album lijkt Douwe meer richting vaste nummeropbouw te gaan: liedjes die bestaan uit couplet/refrein/couplet/refrein/bridge/refrein. In Born In A Storm was dit nog niet in grote mate aanwezig. Toch is Douwes album niet eentonig of saai: de liedjes zitten goed in elkaar en zijn heerlijk om naar te luisteren.

Hold me en Sweet Sunshine zijn al eerder uitgebracht, het eerste met het uitkomen van het album van Anouk en het tweede lied als single, dat gelijk 3FM megahit werd. Wederom nummers die goed in elkaar zitten en vooral lekker in het gehoor liggen. Douwe maakt weer veel gebruik van zijn gitaar, die bijna in elk nummer wel terugkomt.

Toch verschilt Pass It On van zijn debuutalbum Born In A Storm. Twee jaar terug draaide zijn album voornamelijk om hemzelf. Niet in een negatieve manier, maar Douwe was een singer songwriter. Een solo-artiest, ondersteund door een band. Zoals hij in een interview al vertelde vindt hij Pass It On een bandplaat, en dat verschil hoor . Douwe staat niet op de voorgrond met zijn gitaar, maar is ‘one of the guys’, onderdeel van een band. Dat doet geen afbreuk aan de kwaliteit van de muziek die hij schrijft, maar dat is wel een kleine verandering die ervoor zorgt of je het album leuk vindt – of niet. Je houdt er van of dat doe je niet.

Wat vind jij van deze plaat?