Drive Like Maria – Creator

Waardering

8

9

Drie jaar verbleef Drive Like Maria onder de radar, afgezonderd in hun Italiaanse studio om zich volledig te kunnen focussen op een derde studioplaat. Nu is daar de EP Creator, het eerste deel van een drietrapsraket waarmee de Belgisch-Nederlandse combinatie net zoveel indruk hoopt te maken als met de twee voorgaande albums.

Zowel debuutplaat Elmwood (2009) als opvolger Drive Like Maria (2012) werden lovend ontvangen. Niet voor niets was het drietal terug te vinden op onder meer Lowlands, Pukkelpop, SXSW en in het voorprogramma van AC/DC en ZZ Top. De laatste drie jaren bleef het echter muisstil rond de groep. ‘Het maken van een plaat is een proces waar je de tijd voor moet nemen,’ zegt drummer Bram van den Berg daarover.

De EP Creator is de eerste stap richting het derde studioalbum Creator, Preserver, Destroyer, dat begin 2017 zal verschijnen. Aanstaande september volgt eerst nog de tweede EP Preserver. De albumtitel verwijst naar ‘het proces waar wij als artiest doorheen zijn gegaan bij het maken van deze plaat,’ zo vertelde gitariste Nitzan Hoffmann in 3voor12 Radio. Je maakt muziek, je bewaart wat je hebt, maar gooit het uiteindelijk toch in de prullenbak omdat het niet is wat je zoekt.

Zoals het Drive Like Maria betaamt, strijden vuigheid en toegankelijkheid ook op Creator om voorrang. Opener Nighthawk hoort duidelijk bij de eerste categorie. Een eigenzinnig nummer met verschillende tempowisselingen, donker en energiek tegelijk. Wanneer Keeps Me Going aanzwelt, krijgt drummer Van den Berg de kans om te imponeren. De sound is vriendelijk en opzwepend. Dat het refrein qua tekst wat clichématig is (‘Nothing keeps me going when you’re not around.’), doet daar weinig aan af.

Het meest radiovriendelijke nummer is misschien wel Sonny, dat met het enthousiaste refrein een prima warming-up vormt voor de climax waar Creator met succes naartoe werkt. Tiny Terror begint nog relatief onschuldig, maar uiteindelijk ontspint zich een ruim zeven minuten durende energiebom. Het samenspel van de gitaren, toetsen, drums en saxofoons maakt met name het instrumentale gedeelte onweerstaanbaar.

Het eindresultaat is een EP om van te watertanden. De vier dampende nummers bewijzen dat Drive Like Maria tot de betere rockbands behoort die de Lage Landen op dit moment te bieden hebben. Voeg daarbij de uitstekende live-reputatie van de groep en het is voorstelbaar dat Drive Like Maria een drukke festivalzomer tegemoet gaat. Ondertussen kan ook het aftellen naar begin 2017 beginnen, want Creator doet smachten naar het volledige drieluik.