Duncan Laurence – Small Town Boy

Small Town Boy

Waardering

7

8

8

8

Het leek misschien voor de hand liggend dat Duncan Laurence in het jaar dat hij het Songfestival won met een album zou komen. Toch besloot hij om daar ruimschoots de tijd voor te nemen. Anderhalf jaar na zijn zege komt de man die geschiedenis schreef dan eindelijk met zijn eerste volledige langspeler: Small Town Boy. Vijf liedjes ervan verschenen eerder dit jaar al op de ep Worlds On Fire, waardoor meteen duidelijk wordt dat Laurence dit vijftal nog even extra onder de aandacht wil brengen.

Laurence omschrijft zijn muziek soms als dromerig en daar is geen woord aan gelogen. Zowel Beautiful als Yet zijn vrij rustige en mooie popsongs die je ontspannen laten wakker worden op een zondagochtend. Ze doen allebei ook wel een beetje denken aan de stijl die Dotan door je speakers laat klinken. In Between Good And Goodbye is een mooie en kwetsbare kant van Laurence te horen. Deze piano-ballad schreef hij samen met Matt Simons en is naar eigen zeggen een persoonlijk nummer waarin hij opkomt voor de vrouwen in zijn omgeving die door verschillende mannen zwaar teleurgesteld zijn in de liefde. Diezelfde kwetsbaarheid is ook voelbaar in Loves You Like I Couldn’t Do, dat ook weer een mooie piano-ballad is.

In Sleeping On The Phone is de stem van Laurence in meerdere lagen over elkaar gelegd waardoor het idee van een aangenaam koortje ontstaat. Ook dit zorgt weer voor een dromerige sfeer. Naarmate het nummer vordert ontstaat er een subtiele beat die langzaam opbouwt naar een spanningsboog, maar een echte doorbraak binnen de productie blijft jammer genoeg uit. Laurence maakt dat vervolgens goed met Arcade, het winnende liedje waarmee hij heel Europa vorig jaar voor zijn voeten kreeg. Dat is nog altijd een genot om naar te luisteren en heeft nu al de welverdiende status van een evergreen.

Als luisteraar hoop je intussen op een nieuwe hitsingle die de radiostations grijs kunnen draaien, maar Laurence houdt zich met Figure It Out en Last Night nog even rustig. Deze twee songs kenmerken zich vooral door mooie gitaarpartijen, maar zijn als producties net te licht om de stempel van een hit te krijgen. Diezelfde stempel verdienen de daaropvolgende nummers Someone Else en Love Don’t Hate It gelukkig wel. Deze tracks werden het afgelopen jaar al grote successen voor Laurence. Meer van dit soort type liedjes zijn voor een volgend album zeker geen overbodige luxe.

Het meest dromerige liedje op Small Town Boy is Umbrella, waarop het stemgeluid van Laurence opnieuw in meerdere lagen over elkaar is gelegd en dus weer voor die unieke sfeer zorgt. Een prachtig nummer van begin tot eind. Als afsluiter is er Feel Something, een track waarop er wordt samen gewerkt met niemand minder dan Armin van Buuren. Het nummer vormt door zijn elektronische beat een groot contrast met de rest van het album en heeft genoeg bagage om uit te groeien tot een hit-succes. Laurence heeft naar eigen zeggen met dit nummer de smaak van samenwerken met anderen te pakken gekregen, dus dat belooft zeker wat voor de toekomst.

Al met al kan onze Songfestival-winnaar blij zijn met een debuut als Small Town Boy. Je kunt jezelf wel afvragen of hij niet net voor wat meer afwisseling had kunnen zorgen door de volgorde van de tracks te veranderen. De ‘hits’ zijn duidelijk voor het tweede gedeelte van het album bewaard en dat vraagt geduld van de luisteraar. Gelukkig ben je met de shuffle modus van je favoriete streamingsdienst in staat om de liedjes van de plaat kriskras door elkaar heen te luisteren. Dan komt het met die nodige afwisseling uiteindelijk toch nog goed.