Ed Sheeran – X

Waardering

7

Hij ziet er misschien niet uit als de perfecte popster, maar Ed Sheeran veroverde in 2011 de wereld met hitjes als ‘The A-Team’, ‘Lego House’ en ‘Drunk’. Ed Sheeran staat bekend om zijn soulvolle popliedjes met een vleugje hiphop en R&B. Het enige wat hij daarmee nodig heeft is een pen, papier en die fijne stem.

Zijn debuutalbum + was een groot succes. Gelukkig probeert Ed Sheeran niet met zijn nieuwe album X (uitspreken als Multiply) een kopie te maken van dat succesvolle debuut. De zanger kreeg hulp van onder andere Rick Rubin en Pharrel Williams. Gelukkig is de invloed van de producers minimaal. Zo zorgt Rubin voor een voller geluid in het romantische ‘Tenerife Sea’. Pharrel Williams heeft eerste single ‘Sing’ geproduceerd en het catchy ‘Runaway’. Gelukkig is het Ed die hier zijn ding doet. De invloed van producers is minimaal. Ieder nummer heeft een typisch ‘Ed Sheeran’-geluid, maar klinkt nergens als zijn oude werk.

Ed Sheeran laat met X horen dat hij de touwtjes in eigen hand heeft. Het is een divers plaatje geworden die eigen geen saaie momenten kent. Het album begint met emotionele ‘One’ ballad. Het is een mooie start van een fijne plaat. Op uptempo ‘Don’t’ zingt Ed over een ex die hem bedroog. Vermoedelijk gaat het om zangeres Ellie Goulding, maar dat doet er niet echt toe. ‘Afire Love’ is een emotionele ode aan zijn overleden grootvader, ik raad tissues aan. ‘Thinking Out Loud’ is na eerste single ‘Sing’, het enige postieve nummer. Het soulvolle nummer heeft een fijne opbouw en zijn overgave is overtuigend. Op ‘The Man’ rapt Ed over een vorige relatie. Een van de vele hoogtepunten die Ed in elkaar heeft geknutseld voor dit album.

Het is duidelijk dat Ed veel heeft meegemaakt de afgelopen jaren. Veel nummers focussen zich op persoonlijke ervaringen, maar Ed zorgt dat het nergens saai wordt of te dramatisch. Met zijn passie en talent heeft de zanger met het rode haar en ‘plak’-tattoo’s een indrukwekkend vervolg gemaakt op zijn debuut. De muziek raakt je, laat je soms even dansen om je vervolgens weer mee te laten slepen de pure emotie van Ed.

Label: Asylum Records UK