Engel – Veertig

Waardering

7

8

De Hoornse rapper/muzikant Steven Engel is een enorm productief mannetje. Hij schrijft muziek in een hoge frequentie en produceert bijna elk jaar wel een album. Hij is vooral bekend van het album Ooit dat hij samen met Paul de Munnik maakte. Om zijn veertigste verjaardag te vieren komt hij nu met het album, hoe kan het ook anders, Veertig. Zoals de titel het doet vermoeden is Veertig een verzameling van liedjes waarin Engel vooral terugkijkt op zijn leven. Maar, hij werpt ook een blik op de toekomst.

Veertig begint met de korte, maar krachtige titeltrack Veertig waar hij dit feestje van de bereikte leeftijd al rappend opent. Eerst werpt hij een korte cynische blik terug en lijkt bepaald niet trots te zijn op de bereikte leeftijd, maar in het tweede deel verwerpt hij dit weer en roept de luisteraar niet alleen op om te genieten van dit partijtje, maar om dat te doen van elk moment in het leven. Voor je het weet is het voorbij.  Het heerlijke geluid van een bluesgitaar benadrukt dat gevoel perfect.

Dat hele leven heeft natuurlijk een basis. In Fundering rapt Engel samen met Y.D., Surya, Mc Dirt, Just en Miga over de ondergrond waar hun leven op is gebouwd. De song draait op een loopje van een leadgitaar en is opgevuld met diverse samples van andere bluesachtige instrumenten zoals een piano.

In het jazzy Droom vertelt Engel dat hij trots is zijn droom heeft weten waar te maken, maar dat het ook een wake-up call is om er altijd met je hoofd bij te blijven. Dat lukt niet altijd als je in je carrière regelmatig wordt verleid door de drank. Samen met Just geeft hij in Ik Wil Er Niet In Mee dan ook aan dat hem dat duidelijk moeite kost en dat hij daardoor bang is anders te eindigen dan hij eigenlijk zou willen. Droom was ook een single die voorafging aan het album, evenals Kleine Jongen 2 waar hij wederom terugblikt naar hoe zijn liefde voor de muziek tot stand kwam. Nostalgisch terugblikken doet Engel ook samen met Surya in Vroeger, de een na laatste track. Daarin is ook te horen hoe blij ze zijn met veel van de veranderingen die met het verschuiven van de tijd meekomen.

Een van de mooiste songs is Verbinding Verbroken. Het is niet alleen de geweldige samenwerking met Paul de Munnik, ook het verhaal van de moeder van Engel aan hem over een van haar laatste telefoongesprekken met een goede vriendin komt binnen. De tekst ‘Als ik morgen gebeld had, was het te laat. Daarom zeg ik vandaag dat ik van je hou’ vertelt alles over het trieste afscheidstelefoontje.

Engel geeft je daarna met het korte muzikale intermezzo Amuse direct een moment om hier even over na te denken. Vervolgens wordt hij in Halverwege een beetje melancholisch als hij beseft dat hij daar nu ongeveer zit qua leeftijd. Hij ziet hoe traag het vroeger ging en hoe snel het leven nu ineens lijkt te gaan. Misschien wel een goed moment om even een biertje te pakken of een pilletje te slikken in Sin City. Een plaats waar de verleiding wederom groot is om iets teveel te genieten van het leven. ‘Nog eentje om het af te leren’. De song is prachtig gebouwd op een zacht dansend strijkorkestje. Ook de rap van Andy is goed en de zanglijntjes van ’t Gilde zijn erg mooi.

Op Een Missie is een combinatie van Engelstalige raps van de Amsterdamse Masta Ace en de Nederlandstalige van Engel. In de song wordt het leven omschreven als een missie met de uitgangspositie voor een positief resultaat aan het einde van de streep. Daar gekomen sluit Engel samen met zijn vriend Just het feestje van Veertig af met het liedje Rijkdom, waarin uiteindelijk alles op z’n plek valt en het leven goed is.

Veertig glijdt afwisselend door verschillende muziekgenres. Het is een enorm leuk album met hele goede teksten, mooi verpakt in fantastische raps. Ook de bijzondere samenwerkingen trekken het album naar een plezierig luistergenot. Samen met deze vrienden bewijst Steven Engel dat veertig een mooie leeftijd is om een document af te leveren dat zich schaart tussen de top van de Nederlandse muziekindustrie. Absoluut de moeite waard.

Enthousiaste recensenten en spotters gezocht voor Nieuweplaat

 

Tags