Engel & Paul – Ooit

Ooit

Waardering

8

Meer dan vijf jaar geleden trok rapper Engel de stoute schoenen aan en mailde Paul de Munnik of hij ‘iets’ samen wilde doen. Nu is De Munnik zelden vies van een leuk combinatieproject (kijk maar hier, of hier, of hier), en hij zei ja. De samenwerking beviel goed, en de twee zochten elkaar vaker op, bijvoorbeeld voor  Paul de Munniks album III en nu is er het album Ooit, onder de naam Engel & Paul.

Op dit album blijkt rapper Engel niet onverdienstelijk te zingen, en dus is het weer genieten van oorstrelende tweestemmigheid. De teksten gaan over ouder worden, nadenken, een flinke scheut artiestenleven en vriendschap. Ook het juweeltje Misschien Wel Gelukkigdat het duo opnam met Typhoon, staat op deze plaat. Wie de samenwerkingen van Engel en Paul een beetje volgt, weet dat ze ook niet vies zijn van wat moraal of wijze lessen. Zo ook Ik Win Of Ik Leer, een lied dat teksten meedraagt die niet zouden misstaan op een Xenos-bordje of tijdens een sessie met de lifecoach. ‘Ik win elke keer/Elke keer dat ik de strijd aanga.’

Engel & Paul maken ook samen een podcast, Studio Ooit, en soms worden de tracks op dit album ook verhalen. Zoals Holst Van De Nacht, als je opeens bijna luistert naar een sprookje, waarin de duivel jaagt op de tragische held. ‘En ik weet/Je voelt je doelen uit je handen glijden/Zoekt iets om je vast te grijpen/Roept/Maar niemand komt nog bij je.‘ Dat een rapper kan zingen hoeft natuurlijk niet te verrassen, maar het maakt de plaat wel per couplet interessanter. Ook omdat Paul de Munnik soms lekker dicht tegen spoken word aankruipt, en de teksten zo lekker rollen.

Voor de echte hiphop gaan we naar de hoofdstad in het lied Aan De Amstel en gaan de mannen aan tafel in Champagne Bij De Wijn. Een track die, net als de titel, mooier wordt hoe vaker je hem drinkt, eh luistert. En op De Wegen Die Ik Loop hebben ze nog een rapper van naam, Sticks, aan hun zijde.

Samen staan Engel & Paul ook op de Parade, in juni in Eindhoven, in juli in Den Haag en in augustus in Amsterdam. Of zoals ze zelf zeggen in de track Kofferbak op Ooit: ‘Een hoodie en een backpack/En een gitaar en een pak op maat/En als alles past in de kofferbak/Kan-ie dicht en we gaan/Ja we gaan.’  Dat konden wel eens hele, hele fijne live-optredens kunnen worden. En het zal wel weer laat worden, want de twee schrijven duidelijk graag terwijl ze mijmeren. Luister maar naar De Koe: (Wat zou je maken/Als je toch eens echt geluk zou kennen).