Galantis – The Aviary

Waardering

7

8

Wie kent ze niet? Het Zweedse producerduo Galantis kan je de afgelopen jaren eigenlijk niet gemist hebben. Maar voor hen die toch even niet weten over wie ik het nu eigenlijk heb. Denk maar even terug aan de zomer van 2014. Ken je nog dat ene elektronische nummer Runaway (U&I)? Met die opzwepende beat en het hoge I wanna run away zinnetje? Gaat er nog steeds geen belletje rinkelen? Ze produceren die albums met die gekke kat voorop, die steeds weer anders is gestyled. Precies! Over die producers hebben we het.

Na een ep in 2014, een album in 2015 (Pharmacy) en de daarop verschenen hits Runaway (U&I) en Peanut Butter Jelly is het duo nu terug met hun nieuwe plaat The Aviary. Op deze plaat staan wat singles die al eerder in aanloop naar de release werden uitgebracht. Zo horen we No Money, dat vorig jaar al 18 weken in de Nederlandse Top 40 te vinden was. Pillow Fight, een iets meer ‘mellow’ nummer. En ook Love On Me (samenwerking met Hook N Sling), True Feeling en Hunter zijn op The Aviary te vinden. De laatste eerder uitgebrachte single op deze plaat is Girls On Boys dat het duo opnam samen met de Amerikaanse popzangeres ROZES.

Dit nummer begint wat rustiger waardoor we al gelijk een goede indruk krijgen van de rauwe stem van de zangeres. Naarmate het nummer vordert blijkt de wat hese stem van Elizabeth Mencel, zoals ze in het echt heet, ontzettend goed samen te gaan met de vrolijke elektronische tonen van Galantis. Met wat afwisselende snelheden en geluiden in de track blijft het nummer interessant en weet je ook zelfs de vierde keer dat je het luistert nog niet precies wat je kunt verwachten.

Verder is ook Salvage (Up All Night) zo’n nummer met van die vrolijke deuntjes. Dit is een samenwerking met singer-songwriter Poo Bear. Deze professional werkte eerder al samen met artiesten als Justin Bieber en Usher. Deze track bevat wat meer ‘popping’ geluiden, waardoor het zijn eigen geluid heeft en dus opvalt tussen alle andere goede songs op The Iviary.

We kunnen eigenlijk ieder nummer op deze plaat wel bespreken. Ieder nummer heeft zo’n zijn eigen bijzondere geluid. Zoals bijvoorbeeld de samenwerking met Throttle, Tell Me You Love Me. Dit is echt een popnummer dat zeker hitlijstpotentie heeft, het ligt gemakkelijk in het gehoor.

De laatste track die we dan echt nog even moeten bespreken is Hello. Dit is waarschijnlijk wel de typische Galantis-track te noemen. De goed geproduceerde elektronische muziek begeleidt het nummer en de teksten komen goed naar voren. Verder past de zangstem heel goed bij de muziek in dit nummer. Van deze track krijg je echt dat zomerse gevoel terug. Iets wat we op deze regenachtige dagen zeker kunnen gebruiken.

Dit jaar produceerde het duo ook het nummer Fetish samen met Selena Gomez en Gucci Mane. Ook dit nummer heeft potentie en is al in verschillende hitlijsten verschenen. Kortom, het Galantis-duo krijgt het bijna niet voor elkaar iets te publiceren dat níét lekker klinkt. Zoals al gezegd, ieder nummer was eigenlijk het noemen waard geweest. Het duo weet steeds weer met een nieuw geluid te komen, ieder nummer heeft zijn eigen geluid. Dit album is dus zeker het checken waard!