Gavin DeGraw – Something Worth Saving

Waardering

7

Het is alweer drie jaar geleden dat we een album van de Amerikaanse singer-songwriter Gavin DeGraw voorbij zagen komen. Op zijn nieuwe album laat hij een andere kant van zichzelf horen. Op deze plaat staan minder uptempo nummers en ook de teksten zijn minder diepgaand dan we van de Not Over You-zanger gewend zijn.

Alleen in 2014 kwam DeGraw nog met een single. Met Fire lijkt hij een andere weg te zijn ingeslagen. Waar de Amerikaan voorheen vrijwel altijd schreef over de liefde, was de inhoud van dit nummer met teksten als ‘we are the champions’ gefocust op iets heel anders. Afgelopen maand kwamen al enkele nieuwe tracks van de zanger uit. She Sets The City On Fire was direct een hit! Deze song is een echte meezinger. Ook Making Love With The Radio On is een van de toppers van deze nieuwe plaat. In dit nummer zingt DeGraw over hoe het is om zijn eigen muziek op de radio te horen. ‘Oh, dj, when you play my song, make me feel bigger than an old King Kong’. Zo blijkt maar weer dat zelfs na zoveel albums en hits de artiest nog steeds niet aan dit gevoel gewend is.

De titelsong van het album Something Worth Saving is het meest softe nummer van dit zesde studio-album. Doordat deze track een lager tempo heeft dan we van DeGraw gewend zijn, krijgt het nummer meteen een andere, meer sombere lading. Dit in tegenstelling tot het lied Kite Like Girl, dat zo’n nummer is waarbij je wel móet meebewegen. Vrolijker dan dit wordt het niet op Something Worth Saving.

De kenners die Gavin al langer volgen en ook zijn eerdere platen hebben geluisterd, zullen in vergelijking met ouder werk wellicht een verschil opmerken. Hoewel DeGraw niet afwijkt van de popmuziek heeft deze plaat net een andere feeling, waar moeilijk de vinger op te leggen valt. Het zou goed kunnen dat bij het beluisteren van het nieuwe album twijfel heerst over of de plaat hen bevalt of niet. Na langer luisteren zullen zij zich toch weer ‘thuis’ voelen in deze iets zoetere versie van DeGraw.

Voor hen die Gavin nog eens willen horen zoals we van hem gewend waren, kun je het nummer Harder To Believe luisteren. Dit is iets rauwer en wilder dan de andere tracks van het album. Overigens lijkt het op Something Worth Saving soms of Gavin deGraw weer verliefd is. De nummers New Love en Annalee zijn zo zoetsappig lief, dat het haast ergens op geïnspireerd moet zijn.

Hoewel dit album net even anders is dan we van DeGraw gewend zijn, is het zeker het luisteren waard. Met nieuwe beats en nieuwe teksten kunnen wij er voorlopig weer tegenaan.