girl in red – if i could make it go quiet

girl in red debuteert met een veelzijdig album

Waardering

7

8

8

8

8

Met if i could make it go quiet is het langverwachte debuutalbum van girl in red een feit. De Noorse zangeres groeide in korte tijd uit tot een hype onder een groep vol overwegend jonge fans, niet in het minst dankzij een aantal TikTok-hits. Vergelijkingen met Billie Eilish waren snel gemaakt en dat bleef ook in huize Eilish niet onopgemerkt. Finneas O’Connell, broer en producer van, werkte mee aan Serotonin, de eerste single en openingstrack van dit debuut.

Marie Ulven, zoals de 22-jarige muzikante in het dagelijks leven heet, debuteert met een bijzonder sterk album. De Noorse begon drie jaar geleden met rustige, akoestische nummers, maar die periode lijkt verleden tijd. if i could make it go quiet is bij vlagen stevig en schiet qua genres alle kanten op. Hiphop, wat gitaarwerk, stukjes elektronica; alles komt voorbij. Vergelijkingen met Billie Eilish gaan best op, maar sommige nummers – met name later op de plaat – hebben meer weg van de laidbacksound van bijvoorbeeld Tash Sultana. En andere tracks, die qua genre meer richting pop gaan, doen zelfs een beetje denken aan iemand als Taylor Swift. De muziek van girl in red is veelzijdig, maar blijft qua sound te allen tijde herkenbaar. En dat is knap.

De plaat lijkt op de eerste helft van de tracklist een beetje af te bouwen in tempo. Dat luistert best prettig. Keerzijde is wel dat alle aandacht van het album een beetje wordt opgeslokt door de eerste drie tracks. Overigens zijn dit ook meteen de drie krachtigste tracks van de if i could make it go quiet, maar zeker niet per se de beste.

Serotonine is een sterke opener en zonder meer wél het beste nummer van de plaat en dus ook niet voor niets de leadsingle. Opvolger Did You Come is lekker vrolijk. Halverwege het album schroeft Ulven het tempo toch weer iets op met, You Stupid Bitch, de huidige single. Een aanstekelijke popsong met leuke ‘woohoo’s’ in het achtergrondkoortje. Een fijn breekpunt. De plaat eindigt met anderhalve minuut aan pianomuziek. Het voelt een beetje als een interlude, een tussenstukje naar meer, het is toch echt de laatste track op het album. Het laat de luisteraar nogal verward achter en dat had niet gehoeven.

Ulven debuteert desondanks met een uitermate sterk album. if i could make it go quiet smaakt naar meer. Het lijkt een kwestie van tijd voor er écht niemand meer om deze Noorse heen kan. De variatie op het album is fijn, girl in red lijkt van alle markten thuis te zijn en dat wekt nieuwsgierigheid op naar wat ze nog meer in haar mars heeft. if i could make it go quiet maakt ook vooral nieuwgierig naar de live-uitvoering van deze singer-songwriter. Krachtige tracks als Serotonine, Did You Come en You Stupid Bitch zullen live misschien wel nog beter tot hun recht komen. Met de Europese tour die voor 2022 op de planning staat – met op 10 mei een optreden in het Utrechtse TivoliVredenburg – krijgt girl in red de zalen ongetwijfeld met geen mogelijkheid stil.