YUNGBLUD – YUNGBLUD

Yungblud kan meer dan enkel gitarengeweld, bewijst hij op zijn derde album

Waardering

8

8

8

8

7

7

7

7

7

7

Het succes van de Britse Yungblud, Dominic Richard Harrison voluit, groeide de afgelopen jaren gestaag. De eerste successen, in de vorm van radiodebuut I Love You Will You Marry Me en debuutalbum 21st Century Liability dateren alweer uit 2018. In de jaren die volgden kwamen daar onder andere samenwerkingen met artiesten als Halsey & Travis Barker (blink-182) en Demi Lovato bij. Op zijn derde, self-titled album weet de excentrieke Brit te verrassen. Het is grotendeels gedaan met alleen maar tempo en stevige gitaren: Harrison heeft meer in zijn mars.

Bij zijn uitverkochte (en twee keer uitgestelde) show in de AFAS Live stonden al twee tracks van zijn nieuwe album op de setlist. Het album werd drie dagen later aangekondigd. Die eerste twee singles, respectievelijk The Funeral en Memories hadden nog veel weg van nummers van zijn vorige albums en losse singles. Het verrassingselement kwam afgelopen vrijdag pas naar buiten. Toen kon de wereld kennismaken met albumtracks als Cruel Kids, Sweet Heroine en The Boy In The Black Dress. Meer ingetogen nummers, waarbij de gitaar een enkele keer zelfs helemaal achterwege wordt gelaten.

De 25-jarige Brit doet goed aan die switch. Met dit album toont Yungblud dat hij meer in zich heeft dan enkel gitarengeweld en de soms wat agressieve tracks op voorgaande albums. Harrison schuwt maatschappelijke thema’s nooit in zijn muziek en onderwerpen als zelfacceptatie komen ook op deze plaat weer terug. Blijkbaar werken deze teksten ook met een minder stevige muzikale aankleding.

Cruel Kids is een in het oog springende track. Het is de eerste op de tracklist die afwijkt van dat oude geluid. Een sterk nummer, dat zomaar eens de volgende single zou kunnen worden. Ook Sex Not Violence is een aanwinst voor de tracklist, waarbij Harrison handig speelt met de intensiteit van zijn stemgeluid.

Eerdere single Memories, een samenwerking met zangeres WILLOW, is een sterke popsong. De schreeuwende uithalen zijn best op zijn plaats. Met deze track laat Yungblud zien dat hij het oude geluid nog niet helemaal heeft afgezworen. Ook The Funeral en Don’t Feel Like Feeling Sad Today doen terugdenken aan de oude sound.

Of Yungblud met dit iets minder energieke album iets van zijn energie gaat opgeven op het podium, weten we op 31 oktober. Dan staat hij in een uitverkocht Paradiso Amsterdam.