Swedish House Mafia – Paradise Again

Paradise Again is vernieuwend en spannend en toch herkenbaar als vanouds

Waardering

9

Vijf jaar lang liet Swedish House Mafia de wereld verbouwereerd achter, toen het op het toppunt van hun carrière besloot om te stoppen en gescheiden verder te gaan. In 2018 liet het drietal weer van zich horen, op Ultra Music Festival in Miami. Het begin van een comeback die afgelopen vrijdag eindelijk bekroond werd met een album. Paradise Again is de eerste in tien jaar tijd.

Paradise Again was langverwacht en had bovendien hoge verwachtingen, maar de Zweden lossen alle verwachtingen in. De tracklist is lang ­– met 17 tracks die samen goed zijn voor ruim een uur – en staat ook nog eens vol interessante meewerkende artiesten. Onder meer The Weekend, Sting, A$AP Rocky en Seinabo Sey hebben een rolletje op de plaat. Het houdt de tracklist kleurrijk, hoewel Swedish House Mafia zelf voor de echte diversiteit zorgt. Het trio belooft ‘geluiden waar we nog nooit van gehoord hebben en wat niemand van ons verwachtte’. En inderdaad: Paradise Again verrast in alle opzichten.

Alleen al om het variërende aantal stijlen op het album. Van hits – single Moth To A Flame met The Weeknd boterde al lekker – en hits in potentie tot vuige (bijna) technobeats en stevig aangedikte baslijnen: Paradise Again heeft alles in huis. De Zweden wisselen stijlen af, wat zorgt voor een dynamische tracklist. Het zorgt ervoor dat ruim een uur Swedish House Mafia helemaal geen lange zit wordt. Toch lijkt het erop dat de drie de échte rauwere tracks een beetje naar het einde hebben geschoven.

Daarbij valt 19.30 op, net als Redlight, een bewerkte versie van Roxanne van The Police. De vermelding van Sting maakt het direct een opvallende track op de lijst, terwijl de melodielijnen stevig en daardoor niet per se toegankelijk zijn. Een opvallende keuze. Openingstrack Time, met vocalen van de evenals Zweedse Mapei, is daarentegen lekker pakkend, net als opvolger Heaven Takes You Home.

Interlude en track drie is een opvallende samenwerking met de Zweedse componist Jacob Mühlrad. Het klassieke stuk vormt de brug naar hitsingle Moth To A Flame. Onlangs presenteerde Swedish House Mafia al het stuk One Symphony, ook een samenwerking met Mühlrad. Het klassieke en imposante stuk haalde het album niet, misschien uit angst dat het toch teveel uit de toon zou springen. Toch had het niet misstaan op de plaat. Zowel One Symphony als interlude Jacob’s Note bewijzen het verscheidende pakket aan skills dat Swedish House Mafia in huis heeft.

Tien jaar wachten op een comeback van een act met het kaliber van Swedish House Mafia, dat kan bijna alleen maar tegenvallen. Toch stijgt Swedish House Mafia boven zichzelf uit. Paradise Again is vernieuwend, spannend divers en toch onmiskenbaar Swedish House Mafia. Een prestatie van formaat.