Good Charlotte – Generation Rx

Waardering

6

8

5

Er is één vraag die onmiddellijk naar boven komt bij de release van een nieuw Good Charlotte album: hoe relevant zijn de broertjes Madden nog? De band rond Joel en Benji Madden scoorde in de beginjaren van de eeuwwisseling met hits als Boys & Girls, the Anthem en natuurlijk Lifestyles of the Rich and the Famous. Die laatste is natuurlijk erg dubbel, aangezien in dat nummer bezongen wordt hoe de mannen een hekel hebben aan de High Society cultuur, om een aantal jaren later er onvermijdelijk mee geassocieerd te worden. Beide zijn veelvuldig in talentshows als the Voice te vinden, Joel heeft al jaren een relatie met Nicole Richie en tweelingbroer Benji is getrouwd met niemand minder dan Cameron Diaz. De broertjes zijn overduidelijk lid van de Hollywood parade.

Hoe dat muzikaal uitpakt? Met Generation RX leveren de mannen een opvallend donker album af. Weg zijn de grappen en grollen die veelvuldig sierden op doorbraakalbum The Young and The Hopeless. Het album start met titeltrack Generation RX. ‘Where does all this pain come from?’, krijgen we te horen, wat meteen benadrukt dat de mannen een hele koerswijziging zijn aangevaren. De vooruitgestuurde single Shadowboxer is al een net zo’n deprimerend stukje muziek, maar wel een prima track. De Madden broertjes nemen je als het ware bij de hand en reiken een spreekwoordelijke zakdoek aan. Ook Actual Pain, de naam dekt de lading, laat nogmaals horen dat de heren ietwat volwassen zijn geworden. Een nummer dat vraagt om meegezongen te worden, hoe donker de lyrics ook zijn.

Rond de helft van het toch al korte album begint de boel echter in te kakken, alsof de tweeling zelf moe wordt van de duisternis in hun lyrics. Cold Song en Better Demons zijn simpelweg inwisselbare, nietszeggende nummers. Jammer, iets waar zelfs de hoopvolle afsluiter California (The Way I Love You So), niets aan kan veranderen.

De stijging van het drugsgebruik in Amerika zou de inspiratie zijn voor Generation RX. Wie had gezegd dat Good Charlotte een album zou maken met zaken als drugsgebruik, problemen met geestelijke gezondheid en georganiseerde religie zou je een aantal jaren voor gek verklaren. Toch hebben ze gepresteerd om met hun zevende worp een aardig maar helaas erg wisselvallig album af te leveren. Wie weet is er toch nog een toekomst voor de tweeling uit Maryland.

    Wat vind jij van deze plaat?