Gorillaz – Meanwhile EP

Waardering

7

Na Song Machine Season One, komt Gorillaz met de mini-ep Meanwhile. Een drietal chille, relaxerende tracks.

Gorillaz releaset deze ep om de gecancelde Notting Hill Carnival te vieren. En dat voor het eerst sinds 1966. In de eerste track Meanwhile rapt Jelani Blackman ook over een gemiste festival. Volgens het lied vergeet je niet zo maar iemand die je op zo’n festival ontmoet. Zijn zachte rapstem wordt begeleid door een rustige beat, haperende kickdrums en elektronische noten en 2-D (oftewel Damon Albarn) zingt het refrein in zijn bekende melodieuze Britse accent.

Het tweede nummer Jimmy Jimmy gaat geheel de andere kant op met een meer reggae/ska-vibe. Een nummer dat echt op een carnival of kermis thuishoort. AJ Tracey rapt bovenop een drum-gitaarbeat. Op het eind wordt een steeldrum gebruikt waardoor de track een Caribisch gevoel krijgt.

Daarmee vloeit het nummer lekker door naar afsluiter Déjà vu, dat begint met een koor van steeldrums. Het nummer is live opgenomen en geïnspireerd door Caribische dancehall. 2-D en Alicaì Harley zingen om en om coupletjes, zingend in het Engels en soms in het Jamaicaans. Een nummer dat blijdschap uitstraalt. Je verlangt naar een tijd waar je zonder zorgen en beperkingen weer naar een festival kan gaan.

Meanwhile is natuurlijk een echte mini-ep. Het heeft een duidelijk doel: de band wil laten weten dat ze een bepaalde carnival missen. Maar het vertaalt zich duidelijk ook naar de rest van de wereld: festivals zijn al twee jaar niet meer mogelijk en we verlangen er allemaal naar. Daarnaast is deze ep ook een viering van de muziek van zwarte Britten, van rappers tot reggae-iconen. Song Machine Season Two laat nog even op zich wachten, maar Meanwhile is wel een lekker voorproefje.