Green Day – Revolution Radio

Waardering

8

Green Day is terug! Vier jaar na hun albumtrilogie Unos, Dos en Tré krijgen we eindelijk weer nieuwe muziek te horen van het groene trio, in de vorm van Revolution Radio. Na de publieke meltdown van frontman Billie Joe Armstrong en teleurstellende verkoopcijfers van hun laatste albums heeft Green Day dit keer veel te bewijzen.

De beste punk is punk die over van alles en nog wat zeurt. En Green Day kan dat als de beste. American Idiot kwam in 2004 uit met een agressieve anti-George Bushretoriek. Dookie uit 1994, het meest succesvolle album van de groep, liet de donkere zijde van volwassen worden zien. En drugs natuurlijk. Altijd die drugs. Gaat Revolution Radio de politieke kant op of juist de coming of age kant?

Het antwoord is: beide. In een recent interview met Beats 1 in Engeland vertelde Billie Joe dat hij na zijn meltdown echt even tijd voor zichzelf moest maken. “Een plaat kan je nooit forceren. Nadat ik van drugs en alcohol ben afgezworen was het moeilijk om weer in de ‘zone’ te komen. Maar ik ben erachter gekomen dat je met een heldere geest ook gewoon punk kan maken.”

De plaat begint sterk met openingsnummer Somewhere Now. Het begint met een akoestische gitaar, lief en zacht. Na een minuut explodeert het nummer en herken je meteen de bekende vier-akkoorden truc van Green Day. Hitsingle Bang Bang is van begin tot eind explosief en poëtisch. Het vertelt een verhaal van politieke onrust. Oorlogen worden gevochten in verre landen, aanslagen gebeuren bij onze buurlanden, zwarte mannen worden door blanke agenten neergeschoten in de Verenigde Staten en wij bekijken alles nonchalant van achter onze mobiel via sociale media. De wereld is een en al chaos. ‘Een protestlied moet vanuit dezelfde plek komen als een liefdeslied. Vanuit het hart,’ Aldus Billie Joe.

Net als bij veel andere punk zitten er ook korte nummers van twee minuten in het album. Youngblood en Bouncing Off The Wall zijn de snelle springnummers waar je letterlijk van tegen de muur stuitert. Maar het beste nummer is ook het langste nummer. Acht minuten telt Forever Now en geen minuut gaat verloren. ‘My name is Billie and I’m freaking out’ begint de track en geeft ook meteen de toon aan. Een rockopera van drie verschillende songs aan elkaar geplakt, maar alles past zo perfect bij elkaar dat het toch een eenheid wordt. En je hebt natuurlijk de rustige akoestische liedjes zoals Ordinary World, geschreven voor de gelijknamige film waar Billie Joe zelf in speelt.

Het album is een mooie samenvoeging van dingen die in de wereld gebeuren, maar ook in het leven van de mannen van Green Day zelf. De typische harde en schreeuwende nummers roepen mensen op verandering te brengen aan de chaos van het leven. Andere nummers geven weer hoop in een rustig leven. Green Day is op z’n best met albums die een verhaal vertellen. Bij de vorige drie albums was dat achterwege gelaten. Revolution Radio vertelt wel weer een verhaal, alleen zonder personages. De personages zijn wij en het leven dat wij leiden. Fans van de American Idiot-generatie zullen dit album erg op prijs stellen. Maar er zijn ook oldskool Green Day-vibes aanwezig voor de oudere fans. Nooit van Green Day gehoord? Dat lijkt ons sterk. Maar dit is dan een perfect album om mee te beginnen. Green Day is terug. Groter, sterker en luider dan ooit.