Hamilton Leithauser – The Loves Of Your Life

The Loves Of Your Life

Waardering

7

7

7

7

8

De Amerikaanse singer-songwriter Hamilton Leithauser was de zanger van de indierockband The Walkmen, waarmee hij zeven albums maakte. Ondanks hun steeds groter wordende succes startte hij in 2013 een solocarrière met het album Black Hours. Zijn tweede soloalbum The Loves Of Your Life is nu verschenen.

Op Black Hours werkte Leithauser nog samen met bevriende muzikanten maar op The Loves Of Your Life speelt hij alle instrumenten zelf. Met opvallend genoeg een bescheiden rol voor de elektrische gitaar, waardoor hij ver verwijderd blijft van de sound van The Walkmen. Dit is goed te horen in opener The Garbage Men, waarin Leithauser in een gemoedelijk tempo met het ritme aan het spelen is. Vooral het ritme van de zang en de drums is even wennen. Het lijkt in eerste instantie of het nummer in een uurtje in elkaar is geflanst, maar na een aantal malen luisteren, blijkt het toch een complex meesterwerkje te zijn. Compleet anders is het daaropvolgende Isabella dat gewoon een lieflijk popnummer is. Ieder liedje van The Loves Of Your Life is gebaseerd op een persoon die Leithauser het afgelopen jaar heeft ontmoet, waarvan hij vermoedde dat zij het moeilijk hadden. Isabella is een meisje uit Manhattan dat graag onafhankelijk wil zijn, maar haar huur wordt betaald door haar ouders, zodat zij nog steeds controle uitoefenen over hun dochter.

Tijdens het akoestische intro van Here They Come denk je aan een jarenzestigsong à la Simon & Garfunkel, maar die verwachting komt niet uit. De stem van Leithauser is namelijk donker als die van Leonard Cohen, totdat het tempo wordt opgevoerd en de sfeer van somber naar uitbundig gaat. Here They Come is zeker een van de hoogtepunten van The Loves Of Your Life. Uitbundig is ook Til Your Ship Comes In dat omschreven kan worden als heerlijke chaos. Vals kan soms best lekker klinken. Alle registers worden opengetrokken door Leithauser die op een bijzondere wijze zijn piano en talloze andere instrumenten laat horen.

Het meest persoonlijke nummer van het album is afsluiter The Old King, waarin de dochters van Leithauser op de achtergrond meezingen. De basis van het nummer, zoals de melodie van de piano, was al jaren geleden geschreven. Leithauser had echter nu pas de inspiratie om de woorden en de extra melodieën te vinden om The Old King op een fraaie manier af te maken.

The Loves Of Your Life is een afwisselend album van een artiest die de moeilijke overgang van band naar solo heeft volbracht. Fans van The Walkmen zullen waarschijnlijk wel de ‘dirty sound’ van deze band missen. Ook het feit dat Leithauser alle instrumenten zelf bespeelt komt de kwaliteit van het album niet altijd ten goede. Zo is hij bijvoorbeeld geen begenadigd drummer. Het dwingt wel bewondering af dat hij zich daarmee als echte soloartiest kwetsbaar durft op te stellen.

    Wat vind jij van deze plaat?