Harry Styles – Harry Styles

Waardering

8

Het populairste vijftal ter wereld (kwartet inmiddels, nadat Zayn uit de groep stapte), een betere omschrijving bestaat er niet voor One Direction. Uitverkochte stadions van Amerika tot Australië en miljoenen verkochte albums. Hoe kan dat? Laten we eerlijk zijn, buiten dat de jongens allemaal een prima stem hebben, zijn het verdomd goed geschreven popliedjes, waar ze hier en daar ook zelf nog een aandeel in hadden ook. Iets dat niet vanzelfsprekend is in deze tijden.

Na collega Zayn Malik is Harry Styles het tweede lid van 1D dat een soloalbum uitbrengt. Maar waar zijn oude wapenbroeder eerder de R&B kant opging, koos Styles voor een heel ander pad. Welk pad? Ja, dat is een goede vraag.

Openen wordt gedaan met Meet Me Halfway, waarin de countryachtige gitaren al meteen de toon duidelijk zetten. Als dan Styles zijn typische, en voor zijn leeftijd volwassen en donkere stem in de strijd gooit ben je best onder de indruk. Weg zijn de voor jonge meisjes geschreven zeemzoete liedjes. Kijk maar naar Sign of the Times, de vooruitgestuurde en ijzersterke single. Een bijna zes minuten durende ballad waarin Styles zijn stem ten volle benut. Het is een nummer dat geschreven is om kippenvel te bezorgen, iets waar Styles zeker in slaagt.

Wie denkt dat het hele album vol staat van trage ballads komt bedrogen uit. Styles verkent werkelijk alle hoeken in het muziekspectrum. Of dat ten koste gaat van de kwaliteit? Nee, allesbehalve. Het indie getinte Carolina toont ons weer een hele andere Styles, eentje die zo op een alternatief festival zou kunnen staan. Met Sweet Creature komen we ergens in het countryachtige gebied terecht, en na Sign of the Times de sterkste worp van de plaat. Ook Ever Since New York, met alweer een onweerstaanbaar refrein. Kun je zo op repeat knallen. Had Styles dit niveau de gehele plaat volgehouden dan zou zijn debuut nu al op de eindejaarslijstjes mogen. Helaas vallen nummers als Woman & Only Angel net wat te magertjes uit, hoewel nog steeds erg sterk geproduceerd. Qua productie is Harry’s debuut er sowieso eentje om de vingers bij af te likken.

Verbazend goed, zo kunnen we het debuut van de voormalige posterboy het best omschrijven. Een volwassen plaat die ondanks een paar mindere momentjes de gehele duur blijft boeien. Harry Styles is iemand om in het oog te houden, zoveel is zeker. En met zoveel verschillende genres die hij op zijn debuut verkent zijn we benieuwd waar hij gaat belanden.

    Wat vind jij van deze plaat?