Ilse DeLange – Ilse DeLange

Ilse DeLange

Waardering

8

Precies twintig jaar geleden werd ze neergezet als de zingende schoenenverkoopster uit Almelo die door Amerikanen uit de winkel werd geplukt om in Nashville een album op te nemen. Achteraf gezien bleek dat verhaal natuurlijk een beetje opgepimpt, maar dat Ilse DeLange met dat Nashville-album getiteld Word Of Hurt één van de best verkopende debuutalbums in de Nederlandse muziekgeschiedenis scoorde, daar hebben de cijfers nooit om gelogen. Dit jaar viert DeLange dus haar twintig jarig jubileum en brengt ze (zes jaar na haar laatste studioalbum) eindelijk weer een soloplaat uit. Daarmee laat ze het succes van The Common Linnets voorlopig even achter zich en worden haar eigen talenten als zangeres en songwriter weer belangrijk. ‘Deze plaat toont wat meer mijn popkant’, zegt DeLange over dit nieuwe album. ‘Na jaren opgetreden te hebben met The Linnets en nu dan weer even solo, is de keuze om deze plaat naar mezelf te vernoemen dan ook heel duidelijk’.

Het album opent met OK, de eerste single die begin dit jaar werd uitgebracht. We horen een dansbare popsong die voor Ilse DeLange-begrippen best vernieuwend in de oren klinkt. ‘Het is oké om jezelf te zijn. Als je wil janken, dan jank je, haal je adem en trek je je niks aan van wat anderen van je vinden, dat is waar het over gaat’ zei de zangeres toen ze het nummer kwam promoten tijdens een uitzending van De Wereld Draait Door. Lekker cliché natuurlijk maar wel recht voor z’n raap. Met Heartbeat brengt DeLange ons een vrolijk liedje waarin volop de banjo aanwezig is. ‘Ik ben wie ik ben en dit is waar ik van hou in een liedje, dus hupsakee!’ zegt ze erover. Met deze track geeft de zangeres antwoord op haar eigen hit So Incredible waar ze precies tien jaar geleden de hitlijsten mee beklom.

Runaway schreef DeLange samen met de Amerikaanse songwriter Tofer Brown. Hoewel normaal gesproken hun liedjes vaak via de computer en wat synthesizers ontstaan, is dit liedje juist heel traditioneel geschreven op een bankje met een gitaar op schoot. In een fijne en relaxte modus en dat is te horen. Lay Your Weapons Down mag gezien worden als hét hoogtepunt van dit album. Ilse zegt erover: ‘Iedereen maakt het weleens mee: een relatie, in wat voor vorm dan ook, die mooi begint maar waarin de boel uiteindelijk verzuurt. Het wordt ingewikkeld, je ziet elkaar niet meer in het licht zoals je elkaar ooit hebt ontmoet en je vraagt je ineens af: waarom vond ik jou toen zo te gek?’ Muzikaal gezien zit dit nummer heel fijn in elkaar. Een lekkere track die prima afspeelbaar is tijdens de late nazomeravondjes-uurtjes met de grauwe herfstdagen in het vooruitzicht.

Right With You is een fijn, melancholisch on the road liedje die je als luisteraar en Nederlander trots maakt op feit dat we een artiest als Ilse DeLange hebben. Dat die Amerikanen haar toegankelijke muziek maar niet willen omarmen blijft een groot raadsel. Hoewel er veel liedjes van dit album in Nashville geschreven zijn, ontstonden er ook een aantal in Ilse’s eigen studio in Hilversum. Half The Love is er eentje van en schreef ze (naast Tofer Brown) samen met JB Meijers, waar ze mede The Common Linnets mee vormt. Toch leuk dat de zangeres (ondanks dit solo-avontuur) met deze track de country-folk sound op dit pop-album een plaatsje durft te geven.

Around Again is een fijn nummer waarvan vooral het lekkere mee-zing refreintje het vermelden waard is. DeLange zegt erover: ‘Je hebt allemaal weleens een moment waarop je de moed verliest en denkt: het komt helemaal nooit meer goed! Maar uiteindelijk komt alles natuurlijk toch weer op zijn pootjes terecht. Love will come around again, of beter gezegd: het moet altijd eerst donker worden voordat het weer licht wordt’. Het liedje Sun & Shadow ontstond tijdens een schrijfweek op Ibiza. Ilse schreef deze track samen met Sascha Skarbek, een Britse songwriter met wie ze al eerder samen werkte en die, net als DeLange zelf, al een hele tijd samen is met dezelfde partner. Hun relaties zorgen voor een veilige thuishaven en geeft ze rust in het soms wat drukke bestaan. Dit liedje is volgens de zangeres een bedankje aan hun rotsen in de branding.

Het liedje Still ligt in het verlengde van het vrolijke Heartbeat, al wordt dat tijdens het refrein pas echt duidelijk. Muzikaal gezien een vrij oppervlakkig liedje en dus niet echt een uitschieter. Violet & Blue is een mid-tempo ballad waarmee de zangeres lijkt terug te grijpen naar een tweede hit van tien jaar geleden: Miracle. De kwaliteit van die klassieker weet ze met Violet & Blue niet te overtreffen maar toch geeft ze ons een mooi popliedje mee. Hoewel DeLange eerder had aangegeven stapels liedjes te hebben liggen voor haar nieuwe soloalbum, zijn er uiteindelijk maar tien op het eindresultaat terecht gekomen. Als opvulling geeft ze ons drie akoestische versies van de nummers OK, Runaway enViolet & Blue en is You Are The Reason (het duet met Callum Scott) als bonustrack toegevoegd. Dit roept bij ons natuurlijk wel wat vraagtekens op. Ook moeten we toegeven dat de zangeres, na zes jaar geen eigen album uitgebracht te hebben, niet heel verassend en vernieuwend overkomt en kiest voor datgene waar ze goed in is. Misschien is het dan ook maar goed dat het dit keer bij tien ‘nieuwe liedjes’ gebleven is.