Imagine Dragons – LOOM

Waardering

7

Met LOOM heeft Imagine Dragons haar zesde studioalbum uitgebracht. Een krachtig album vol oude vertrouwde elementen, maar ook met een vleugje vernieuwing. Dan Reynolds en zijn band die al meerdere hits op hun naam hebben staan, lijken met dit album weer een gooi te doen naar wellicht een zomerhit.

Een knallend begin, daar ging de band ogenschijnlijk voor. Iets dat zeker is gelukt met openingsnummer Wake Up. Een uptempo baslijn met herkenbare elementen en krachtige zang van Reynolds laten de luisteraar ook echt wakker worden.

Als de luisteraar dan eenmaal wakker is, wordt Wake Up opgevolgd door twee al eerder uitgebrachte singles, Nice to Meet You en Eyes Closed. De één een zomerse plaat met kleurrijke elementen (waar we al eerder over schreven), de ander een standaard Imagine Dragons-nummer dat in lijn is met eerder werk. De track heeft immers veel weg van Whatever it Takes, de megahit uit 2017. Van Eyes Closed staan op dit album twee versies. Aan het einde vindt men namelijk een versie met de Colombiaanse reggaetonartiest J Balvin, die bij het Nederlandse publiek vooral bekend is door Mi Gente, de zomerhit die hij in 2017 maakte met Willy William.

Tussen al het geweld van krachtige baslijnen, uptempo ritmes en meerstemmige zang is Don’t Forget Me, met een iets emotionelere manier van zang een opvallende. De track, die bijna een worship-achtige melodielijn kent, is een fijne toevoeging aan het geheel. Ook Fire in These Hills draagt bij aan het vleugje vernieuwing dat de luisteraar wellicht graag wil zien. Een ietwat rustiger lied, maar met nog steeds dat karakteristieke Imagine Dragons-sausje met samenzang en een krachtiger refrein. Al met al een emotionelere, maar zomerse track.

Op deze verfrissende koers vaart ook Kid, dat in geen velden of wegen op Don’t Forget Me en Fire in These Hills lijkt, maar wel een verrassend ritme kent. De zin ‘Get yourself together kid’ dreunt lekker door in het nummer, maar ook in je hoofd.

Uit de luistercijfers van streamingsdienst Spotify lijken tracks als Take Me to The Beach en In Your Corner erg in de smaak te vallen bij de fans. Enerzijds een vrolijke zomerse hit, die met een karakteristieke krachtige samenzang vraagt of je meegaat naar het strand. Na het horen van dit nummer heb je daar wel zin in. In Your Corner is daarentegen iets emotioneler, maar nog steeds wel uptempo.

Het relatief korte album LOOM kent dus veel herkenbare elementen, met een aantal kleine vernieuwingen. Nummers volgens het standaard Imagine Dragons-recept zijn eerder grote hits gebleken. Het is dus zeker niet uitgesloten dat we meer van deze negen tracks over een paar weken terug op de radio horen. En als oorwurm in ons hoofd.