Jagd – Maudlin

Waardering

8

7

Jagd is altijd al meedogenloos geweest; of dat nu de dramatische indiepunk-liederen zijn of explosieve optredens van de Amsterdam band. Ook op Maudlin, hun nieuwste ep, raast het viertal je alle kanten op. Ze zoeken echter ook balans en rust op, en dat zorgt voor een indrukwekkende toevoeging aan hun oeuvre.

Voor de opname van de vier songs op Maudlin werkte Jagd samen met vier verschillende producers. Iedere producer werd voor een apart nummer ingezet. Het uiteindelijke doel hiervan is om de juiste persoon te vinden om het debuutalbum volgend jaar op te nemen. Met iedere release die de band uitbrengt is het duidelijk dat de band steeds beter wordt in het vinden van hun geluid.

Maudlin voelt dan ook als een slotstuk. Een slotstuk dat de deur opent naar een nieuw begin. Opener Luxaflex is eigenwijs en hard. ‘You’re all fucking idiots and I’m the exception,’ zingt zangeres Nanne van der Linden charmant. Het nummer bouwt zich telkens rustig op om je vervolgens elegant omver te duwen. ‘Am I afraid?/Not at all/You wouldn’t last a second,’ zingt de zangeres charmant onder de drammende muziek. Als ze dan ook nog even kinderlijk ‘I am 27!’ eraan toevoegt is het duidelijk dat ook de mindset van Van der Linden even iets minder ‘dark’ is dan we van haar gewend zijn.

En zo hebben de overige drie nummers hun eigen identiteit. A Sense of Shame is dreigend maar heeft een swingend refrein. Root of All Evil is pure indierock à la The Strokes maar de band verliest op geen enkel moment haar identiteit. The End of the World sluit de ep lekker af met zijn wisselende melodieën, noisy gitaarwerk en lekker duister middenstuk.

Jagd bewijst met Maudlin klaar te zijn voor het grotere werk. Ze hebben de afgelopen jaren zichzelf ontdekt. Maudlin is daarbij hun beste werk, maar een debuutplaat gaat de band echt op de kaart zetten. ‘Let the damn day come!,’ schreeuwt Van der Linden op The End of the World. En ja verdikkie, kom maar op met die plaat! In de tussentijd is hun nieuwste release wederom een lekker tussendoortje om ons zoet te houden.