Jason Staal – Tussen Twijfel En Tijd

Waardering

8

Troubadour Daniel Lohues gaf de Drentse muziek een goed imago, maar maakte het de Drentse zangers ook moeilijk. Want het is niet makkelijk om qua kwaliteit ook maar bij de voormalige zanger van Skik in de buurt te komen. Jason Staal uit Assen benadert hem wel, maar zingt op zijn nieuwe album Tussen Twijfel en Tijd in het Algemeen Beschaafd Nederlands. Niet heel verbazend, want Jason is een import-Drent, zijn wieg stond in Wageningen.

Staal is een goede vriend van de mannen van Mooi Wark, de Drentse band van de hit In De Blote Kont, en heeft het uiterlijk van een ruige rocker, maar heeft een loepzuivere stem, is vreselijk muzikaal en kan toveren met teksten. Tussen Twijfel En Tijd valt dan ook eerder onder het kopje kleinkunst, dan onder dialectpop. In het dagelijks leven is Staal psychiatrisch hulpverlener dus het is niet verwonderlijk dat hij schrijft en zingt over twijfels en gedachten.

Misschien is het de hulpverlener in Staal, of gewoon zijn optimistische inslag, maar zijn liedjes zitten vaak vol troost en relativering. Zoals de prachtige ballade Beter Dan Dit, waarin hij het weer gebruikt als metafoor voor het leven. ‘Als de storm is gaan liggen/En ik lig in mijn bed/Heb ik ieder seizoen in mijn hoofd/Op een rijtje gezet’ en ‘Als het weer wat tegenzit/wordt het vast wel beter dan dit.’

Hoewel Jason Staal dit album maakte met een band, en die band ook muzikaal flink inspraak gaf, is het nog steeds heel duidelijk dat hij de Kleinkunstacademie bezocht. Als je eenmaal door hebt dat hij speelt met taal, kun je ieder liedje drie keer beluisteren en twee keer nieuwe vondsten ontdekken. Zoals in Laat Mij Maar Slapen: ‘Ik slaap een gat in de dag/maar heb het niet in de gaten.’

De track Nooit Meer Weg is een vreemde eend in de bijt. Geen track met band, maar met violen een uithalen die in een Broadway-musical niet zouden misstaan. Een gevoelige ballade over hoe Staal wortelde in Drenthe. Hij zingt ‘Al kom ik hier niet weg’, wat Drents is voor ‘Ik kom hier niet vandaan’, maar geeft het ook de betekenis die iedereen snapt. ‘Al kom ik hier niet weg/het is waar ik ben grootgebracht.’ Wat zou het leuk zijn! Jason Staal en Mooi Wark, met het Metropool Orkest met dit nummer in een concert. En dan ook In De Blote Kont natuurlijk.