Jo Harman – Dirt On My Tongue

Waardering

9

Eens in de zoveel tijd verschijnt er een Britse zangeres met een stem waar je u tegen zegt. En dan  heb ik het niet over Jessie J. Maar over pareltjes als Laura Marling, Adele en Amy Winehouse.  Jo Harman uit Brighton sluit zich met gemak aan bij dit gezelschap. 

Jo Harman’s debuut album is een indrukwekkend plaatje geworden. Het album is een mix van blues, soul en gospel met rockinvloeden. Het gospelachtige openingslied ‘I shall not be moved’ raakt vanaf de eerste noot die Jo ten gehore brengt en eindigt in een prachtige gospel climax. ‘Moved’ wordt mooi opgevolgd door het soulvolle ‘Worthy of love’. Maar ook het prachtige ‘Sweet man Moses’, die ze schreef voor haar broer over haar overleden vader, zorgt voor een brok in je keel. Verder heb je het prachtige ‘Fragile’ waar de emoties vanaf spatten, en daarnaast ook een beetje aan Laura Marling doet denken door de huiverige zang. Ten slotte doet het soulvolle slotnummer ‘What you did for me’ ook genoeg werk om menig mens te raken. Haar stem is zo puur dat je soms naar adem moet happen om overeind te blijven. Inderdaad zo mooi zingt Jo Harman.

Tegenover deze ballads heb je het “hardere” werk. ‘This is my amnesty’ overweldigt met het gierende gitaarspel en Florence + the machine-achtige achtergrondzang dat wordt geleid door Jo’s warme stem. Op ‘Heartstring’ gaat Jo zelfs bijna richting de rock. ‘I don’t live here anymore’ heeft een pakkende melodie en zingt ze ingetogen en zelfs hoger dan op de andere nummers van het album. Het is de ‘Rolling in the deep’ van Jo. Maar het absolute hoogtepunt is het 7 minuut durende ‘Better Woman’. Het nummer opent met een Fleetwood Mac achtig gitaartje om je vervolgens te wanen in een strak gitaar werk dat uiteraard prachtig wordt geleid door Jo’s stem.

Conclusie is dat Jo Harman een prachtig en indrukwekkend debuut afgeleverd heeft. Het is niet baanbrekend, integendeel er zijn genoeg zangeressen die deze kant opgaan. Maar deze dame weet ieder nummer haar eigen te maken met haar duizelingwekkende stem. Ook de begeleiding van haar band is zo strak dat de muziek geen moment verveelt, zonder dat het gepolijst klinkt. Het ene moment blijf je met tranen achter, en het ene moment luister je naar een perfect pop nummer als ‘I Don’t Live Here Anymore’. Het geheel klinkt oprecht en puur.

Jo Harman heeft een overweldigend, emotioneel en perfect debuut afgeleverd dat hopelijk vele harten gaat veroveren.

Label: V2

Luister zelf!