John Legend – Bigger Love

Waardering

6

7

Met zijn nieuwe album Bigger Love laat John Legend een andere kant van zichzelf zien. Legend, die vooral bekend staat om zijn ijzersterke pianoballads en lekkere R&B tracks, maakt op zijn nieuwe plaat een uitstapje naar de wereld van dancehall, trap en hiphop. Dat heeft geresulteerd in een album dat verrast. Elk nummer heeft een eigen vibe en hoewel je duidelijk hoort dat dit niet de standaard Legend plaat is, stelt hij zeker niet teleur. Het enige dat af en toe mist is een flinke dosis pit en een rauw randje.

De plaat opent heerlijk zomers en zwoel met de track Ooh La waarin de doo-wop en trap invloeden duidelijk te horen zijn. John Legend is er naar eigen zeggen absoluut niet vies van om het oude met het nieuwe te combineren. Daarnaast bouwt dit nummer voort op alle andere romantische nummers die Legend al eerder uitbracht. ‘You know I’m romantic/ I’d cross the Atlantic for that, “Ooh-laa”/ I’ll wear my best tuxedo/ And you can undress me and we go, “Ooh-laa”’ De lyrics laten weinig aan de verbeelding over, als het gaat om de betekenis van het nummer. Dat is nou juist hetgene wat de plaat zo heerlijk maakt om naar te luisteren. Het is heel puur en zonder schaamte geschreven en gezongen.

Een van de beste tracks van het album is Wild feat Gary Clark Jr.. Dit nummer is geschreven met dezelfde schrijvers die ook aan de grote hit Someone You Loved van Lewis Capaldi meewerkten. De algehele vibe van het liedje is gewoon om van te smullen. Het ritme van de muziek, de lyrics en de wonderschone stem van Legend komen perfect in harmonie samen. Dit nummer is pure perfectie. De gitaarsolo richting het einde van de track tilt alles naar een nog hoger niveau. Daarnaast heeft Wild de pit in zich die sommige andere liedjes op de plaat echt missen. In dat opzicht hoort Wild zeker thuis in het rijtje van ijzersterke ballads dat Legend achter zijn naam heeft staan.

Twee andere favorieten zijn Bigger Love en Conversations In The Dark. De eerste van de twee heeft een heerlijke afro-caribbean vibe waarvan je geheid gaat dansen. Het nummer wordt versterkt door de gospel vocals en de zang van Natalie Imani. “Dit nummer gaat over hoop, optimisme en veerkracht, de liefde die je door moeilijke tijden heen kan helpen”, vertelt Legend aan Apple Music. De track Conversations In The Dark is precies het tegenovergestelde van Bigger Love. Het is een klein en intiem liedje dat meer in het rijtje van nummers als All Of Me past. Het liedje gaat over de kleine en intieme dingen die je in een relatie samen doet als je even tijd met zijn tweeën hebt, zoals uitslapen op zondagochtend of films kijken die je al eerder gezien hebt.

Naast deze pareltjes zijn er echter ook een aantal tracks die het hem gewoon niet (helemaal) zijn. Slow Cooker is daar een voorbeeld van. Het liedje is vrij monotoon en saai. Het nummer had wel iets van de spice van Bigger Love kunnen gebruiken, want bij het luisteren naar Slow Cooker zakt je spanningsboog volledig in elkaar. Remember Us is nog zo’n nummer dat de plank eigenlijk misslaat. De track valt net als Slow Cooker weg vergeleken met andere sterkere nummers die op Bigger Love staan.

Kortom, het album heeft een aantal pareltjes waar je non-stop naar zou kunnen luisteren. Er zijn echter ook een aantal liedjes waarvan je het bestaan snel zult vergeten. Bigger Love is divers en zoals Legend zelf al tegen talkshowhost Jimmy Fallon zei: “De perfecte muziek om als je thuiszit coronababy’s op te maken.”