John Mayer – The Search for Everything (Wave One)

Waardering

7

John Mayer’s gloriejaren liggen al even achter ons, dat is nauwelijks een mening te noemen. Van 2009 tot 2014 hield hij zich bezig met het uitbrengen van matige albums en het doen van controversiële uitspraken. Uit interviews weten we dat ook Mayer zelf vond dat hij zichzelf een beetje kwijtgeraakt was. In 2015 leek John Mayer zijn plezier in muziek weer terug te vinden door te gaan spelen met de mede door hem opgerichte band Dead & Company. Vorig jaar liet de Amerikaanse zanger weten dat er een nieuw album aankomt en daarvan is de eerste ‘golf’ van vier liedjes nu uitgebracht.

Over deze manier van vrijgeven van nummers is al een levendige discussie ontstaan, maar laten we eens kijken naar de vier nummers in kwestie. Het kwartet lijkt uiteen te vallen in twee kampen. Ten eerste hebben we You’re Gonna Live Forever in Me, Changing en het eerder als single uitgebrachte Love on the Weekend. Het zijn allemaal vrij rustige pop-rock songs, met opvallend veel piano.

Vooral Changing lijkt wel erg eenvoudig. Hoewel er een kenmerkende, opwindende gitaarsolo volgt vanaf de derde minuut, boeit de track toch niet enorm. Ook Your’re Gonna Live Forever in Me wel erg netjes en lieflijk. John Mayer zingt, zonder gitaar en vergezeld door violen, op een manier die we nog niet eerder hoorden (en die af en toe iets weg heeft van Jamie Cullum’s manier van zingen).

Moving On and Getting Over is een ander soort nummer. Het is eerder R&b dan pop of rock wat we hier horen. Dat komt vooral door de gitaren, die het geheel funk geven, en de onverwachte elementen, zoals de hook waar Mayer zingt ‘I still can’t seem to get off my mind’ . Moving On and Getting Over is eigenlijk een break-up song die al geruime tijd bestond, maar door Mayer niet werd afgemaakt. Hij maakte het nummer onlangs af, toen hij zich weer wat beter voelde, en dat is te horen aan de fijne jam aan het einde van de track.