John Mayer – The Search for Everything (Wave Two)

Waardering

7

8

8

8

Een ruime maand na het uitbrengen van de eerste vier liedjes van zijn album The Search for Everything, komt John Mayer nu met het volgende kwartet. De vier nieuwelingen zijn vermakelijker en diverser dan hun voorgangers en leggen veel uit over de titel van het album.

In onze recensie van de eerste lading liedjes merkten we al op dat met name het liedje Moving On and Getting Over eruit sprong. De verwantschap tussen dat liedje en het tevens R&B-achtige Still Feel Like Your Man is duidelijk: hoekig en toch groovy. Hoewel de zwoele sound van het nummer anders suggereert, gaat dit liedje over liefdesverdriet – vermoedelijk geïnspireerd door niemand anders dan Katy Perry, Mayers ex-vriendin. Over de droevige zin ‘I still keep your shampoo in my shower/In case you wanna wash your hair’ zei Mayer in een interview dat die ‘te miserabel zou zijn om in een ballad te stoppen’. Eigenlijk zitten er in alle vier de liedjes schrijnende, maar ook dappere en zelfbewuste reflecties verstopt.

Veel parallellen tussen de twee ‘deelalbums’ zijn er niet te vinden. Het rustige nummer van deze lading liedjes, Emoji of a Wave, is geen ballad met pianospel, maar een folkliedje met gitaar. Het is opvallend dat we eigenlijk in deze hele nieuwe lading nauwelijks toetsen horen, waar die in Wave One vrij nadrukkelijk aanwezig waren. Dat achterwege blijven van pianospel lijkt toch beter uit te pakken voor de Amerikaanse rocker, die wordt beschouwd als een uitstekend gitarist.

In Roll it on Home zien we Mayer’s bewondering voor de muziek van artiesten als J.J. Cale en Eric Clapton. Dat de bewondering wederzijds is, zegt wel iets over hoe goed Mayer zich deze stijl (een mix tussen country, blues en folk) eigen heeft gemaakt. Het hoogtepunt van de vier is Helpless, een onvervalst blues-rocknummer. Van de grote singer-songwriters van het moment is er niemand die dergelijk gitaarwerk zo kan creëren en spelen.

Al met al voorziet Wave Two de luisteraars van groter luisterplezier dan zijn voorganger en maakt benieuwd naar de volgende ‘wave’, waarvoor overigens wederom geen datum vaststaat.