De releases van 2017: Hiphop en R&B

Na een voor de muziek roerig 2016, willen we vooral vooruitkijken. Wat kunnen we in het nieuwe jaar verwachten aan releases? Bij Nieuweplaat zetten we een aantal albums op een rijtje om in 2017 reikhalzend naar uit te kijken. Iedere keer is het de beurt aan een ander genre. Vandaag: Hiphop en R&B.

Drake
Het in 2016 uitgebrachte Views was, of eigenlijk is, een enorm commercieel succes, maar een adempauze neemt Drake niet: nieuwe muziek staat op de planning voor het begin van 2017. Op de aangekondigde ‘playlist’ More Life staan niet alleen nummers van Drake, maar ook van andere artiesten op zijn eigen label OVO. Een aantal singles is al uitgebracht, waaronder Fake Love.

Kelela
Kelela Mizanekristos alias Kelela had in het verleden beperkt succes met haar alternatieve R&B-muziek. Haar single Rewind is waarschijnlijk haar grootste wapenfeit. Het afgelopen jaar verscheen de Ethiopisch-Amerikaanse zangeres op Solange’s album A Seat at the Table. Hun stemmen en manier van zingen komen behoorlijk overeen. Gezien Solange’s recente succes zou nieuwe muziek van Kelela ook in de smaak kunnen vallen. Haar muziek kreeg in het verleden al volop aandacht van muziekcritici, maar bleef voor het grotere publiek nog onder de radar. Daar zou een debuutalbum verandering in kunnen brengen.

Big Sean
Big Sean was in 2015 erg succesvol met zijn album Dark Sky Paradise. Sean’s vierde solo-album I Decided ziet het officiële daglicht op 3 februari 2017 en veel hiphop-liefhebbers kijken er reikhalzend naar uit. Over het nieuwe album is nog niet heel veel bekend, maar er zijn wel al twee singles uitgebracht: Moves en Bounce Back. Het sportmerk Puma schat het succes van Big Sean’s nieuwe album in ieder geval alvast positief in en sloot een ‘partnerschap’ met de rapper.

Others to watch
Uit eigen land komen Rico en Sticks met een nieuw album. Opgezwolle’s laatste album is alweer een dikke tien jaar oud, dus hoog tijd voor verse nummers. Verder kan je in 2017 nieuwe albums verwachten van Leela James, Oddissee, Rick Ross, Iggy Azalea, Fat Joe (en Remy Ma) en Nicki Minaj. Ook kunnen we het zeventiende (!) album van hiphopband The Roots verwachten, getiteld End Game. Volgens de geruchten zijn verder Jay-Z, Kendrick Lamar en J. Cole bezig met nieuwe muziek. Naar verluidt werken de laatste twee daarbij samen en werkt Jay-Z samen met zijn vrouw Beyoncé. Laten we hopen dat de geruchten waar zijn!