Julian Sas – Stand Your Ground

Waardering

8

Zet de nieuwe cd van Julian Sas op en je waant je in het diepe, broeierige zuiden van de Verenigde Staten. Sas komt ook uit het zuiden, maar dan van ons eigen Nederland. Stand Your Ground is alweer het tiende studioalbum van deze gitarist uit Beneden-Leeuwen. Ondanks de vele releases geniet Sas nog niet zo’n grote naamsbekendheid. Hopelijk brengt Stand Your Ground daar verandering in, want Sas maakt muziek van internationale klasse.

Albumopener Runnin’ For The Money is een lekkere uptempo bluestrack. Sas behandelt meerdere diepgaande thema’s op het album en dit nummer gaat over de macht van geld. ‘We all keep runnin’ for the money/We all keep pushing on……Do we know what’s going on?’ Het gitaarspel van Sas is vloeiend en de ritmesectie voorziet het geheel van een aanstekelijke drum- en baspartij.

De titeltrack opent met een heerlijk scheurende gitaar. De drums en gitaar zwepen elkaar op en dat ontaardt in een stampende blues. Geweldig om te horen dat er ook een hoofdrol is voor het Hammondorgel. Na een sterke gitaarsolo van Sas is er een korte solo van dit nostalgische instrument. Stand Your Ground heeft een politieke boodschap: “Stand your ground/‘Cause down inside that’s what we really need’. Oftewel dames en heren politici: verkoop je ziel niet aan de duivel, maar sta voor je idealen en je kiezers.

Hoogtepunt van Stand Your Ground is toch wel Tell Me Why. Het nummer begint vrij rustig en langzaam met de bas- en elektrische gitaar. Dan komen de drums erbij en ontwikkelt het zich tot een mooi klassiek, gelaagd bluesnummer. Hier hoor je de eerder genoemde internationale klasse ten volle terug.

Julian Sas bewijst samen met zijn bandleden Roland Bakker (piano en Hammondorgel), Fotis Anagnostou (basgitaar) en Rob Heijne (drums) dat goede blues niet uit de Verenigde Staten hoeft te komen. Het viertal levert met Stand Your Ground een plaat af diemuzikaal gezien ‘back to basics’ is. Er is bewust gekozen voor een kort opnameproces om zoveel mogelijk energie van live-optredens te vangen in deze muziek. Daarin zijn deze heren prima geslaagd. Het revolutionaire aspect van de rock-’n-roll-gedachte zit diep geworteld in de band. Eerlijke muziek vanuit het hart. Op Stand Your Ground hoor je dit allemaal terug en het geeft daarmee precies weer waar Julian Sas en zijn band voor staan.