Justin Bieber – Changes

Changes

Waardering

7

Justin Bieber is back, en in een heel nieuw jasje. In vergelijking met zijn album Purpose, dat vijf jaar geleden als een complete ommezwaai van zijn oeuvre werd gezien, slaat hij met Changes weer een hele nieuwe weg in. Toen hij in 2009 met zijn herkenbare coupe de harten van alle tienermeisjes veroverde, had waarschijnlijk niemand gedacht dat hij uiteindelijk een album als Changes zou maken.

Het album heeft een mellow en relaxte vibe, up-tempo beats zijn dan ook ver te zoeken op deze plaat. Dezelfde diepe beats domineren vrijwel al zijn tracks, maar de typische Bieber uithalen met ad-libs voelen als vertrouwd. Veel van zijn nieuwe nummers gaan over zijn grootste liefdes in de hele wereld – Hailey Bieber en God.

Niet alle nummers op zijn nieuwe plaat zijn over één kam te scheren. Een paar uitschieters zijn zeker de moeite waard om te benoemen: de titeltrack Changes en That’s What Love Is onderscheiden zich van de rest van het album. De laatstgenoemde track is een sterk pleidooi over wat liefde is. Zijn zang, begeleid door vrolijk gitaargetokkel, zit vol emotie en overtuigt iedereen van de sterke liefde die hij voelt voor zijn vrouw.

Met overtuiging zingt Justin Bieber ‘I’m going through changes’ op de titelsong van de plaat. Zijn complete puberteit stond in de schijnwerpers met als hoogtepunt zijn arrestatie na het rijden onder invloed. Genoeg mensen zagen hoe hij zich onbehoorlijk gedroeg en daarmee maakte hij zich niet populair. Dat hij een verandering heeft ondergaan, wordt duidelijk gemaakt door middel van dit album.

Changes kenmerkt zich door de repetitieve trapbeat die in bijna elk nummer te vinden is. Er zijn een paar liedjes waar die beats niet in zitten. Het titelnummer en That’s What Love Is worden voornamelijk begeleid door gitaar, net als de track E.T.A.. Een rustig pianolied als At Least For Now heeft Bieber ook nog op de 17 tracks tellende plaat gezet. De track Yummy is met rustige, diepe beats en synthesizer geluiden een perfect voorbeeld voor de rest van de plaat.

Veel van zijn oude muziek is hier niet in te herkennen. Tophits als Sorry en What Do You Mean? zijn voor Bieber verleden tijd. Het is duidelijk dat hij iets nieuws probeert, zonder de bombastische elementen van vroeger. Kenmerken van albums als Never Say Never en Believe met teksten als ‘Chilling by the fire while eating fondue’ zijn al helemaal niet meer terug te vinden op deze nieuwe plaat.

Waar Bieber nog wel kracht uit kan putten, zijn de artiesten met wie hij samenwerkt. Naast rapper Quavo staan er grote namen als Kehlani, Travis Scott en Post Malone op zijn album. Zowel Get Me met Kehlani als Intentions met Quavo zijn al voor de release van Changes naar buiten gebracht en staan in verschillende hitlijsten op onder andere Spotify. De artiesten met wie hij heeft samengewerkt passen in ieder geval in het genre waar hij voor gaat: R&B gemengd met poptekstjes en rapverzen.

De vraag is of hij met Changes veel publiek en lovende recensies kan trekken als met Purpose. Met deze stijlverandering zou hij zomaar een doelgroep aan kunnen spreken die in eerste instantie niets met hem te maken wilde hebben. Maar wordt hij daarin serieus genomen?

Over smaak valt in ieder geval te twisten, maar Changes smaakt naar meer. Ondanks dat de tracks veel op elkaar lijken, zitten er absoluut pareltjes tussen. Het album is zeker de moeite waard om naar te luisteren en wie weet wat de toekomst van Bieber ons brengt.