Justin Timberlake – Man Of The Woods

Waardering

4

Uit de eerder uitgebrachte single Filthy bleek al dat Timberlake een andere weg is ingeslagen met zijn muziek. Waar een album als Future Sex/Love Sounds duidelijk viel te scharen onder popmuziek sloeg hij in 2012 al een andere weg in. Met zijn album The 20/20 experience hoorden we al een duidelijk verschil. De muziek van Timberlake werd wat alternatiever, experimenteler en had meer elektronische invloeden.

Timberlake liet al eerder weten dat Man Of The Woods echt zijn éigen geluid zou bevatten. Op dit album horen we dus pas voor het eerst de muziek die de Amerikaan wellicht al die jaren had willen maken.

Single Filthy klinkt heel anders dan we gewend zijn van Timberlake. De elektrische sound van het nummer doet je hopen dat het went, maar echt een fijn geluid wordt het helaas nooit. Als dan wordt geprobeerd het schokkerige geluid naar de achtergrond te schuiven bij het refrein, valt er al helemaal geen touw meer vast te knopen aan het hele idee van het nummer.

De tweede single die de Amerikaan uitbracht in aanloop van het album, Supplies, is een van de beste nummers van het album. Maar ook deze track krijgt maar een matig zesje. Het is een nummer met weinig muzikale leiding, wat voor wat meer rust zorgt. Hierdoor ben je vooral gefocust op de stem van Justin en dat is wat we graag horen. Ook de samenwerking met country-rock artiest Chris Stapleton, Say Something,  ligt fijn in het gehoor. Het rustige countrydeuntje doet de stem van Justin goed!

Man Of The Woods heeft nog wel nummers met het popgeluid dat we van Timberlake gewend zijn. Denk aan Midnight Summer Jam, een nummer dat je met half rustig en half uptempo niet echt te pakken krijgt. Ook Sauce is zo’n song. Het neigt een beetje funky te klinken, wat in eerste instantie de aandacht trekt. Maar met slechte lyrics en een eentonig deuntje niet echt een aanrader. En begin ook maar niet over de samenwerking met Alica Keys, Morning Light. Timberlake probeert hier Keys’ toonhoogte te halen en dat had hij beter niet kunnen doen.

Ook probeert Timberlake ballads toe te voegen aan het album, bijvoorbeeld met Man Of The Woods, maar dit is helaas geen geslaagde poging. Deze track en ook Higher Higher zijn de eerste halve minuut hoopgevend, maar daarna stort het geheel al snel in. Óf het nummer komt amper op gang óf het nummer is muzikaal zo saai dat je er al snel op uitgekeken raakt.

De Amerikaan hield de hoop nog op met de singles Say Something en Supplies, maar het complete album Man of The Woods is een verzameling bij elkaar geraapte tracks zonder samenhang. Zelfs in de afzonderlijke nummers worden experimentele geluiden gecombineerd met rustige balladstukjes – een combinatie die het predicaat ‘geslaagd’ niet verdient. Kortom, Timberlake kon de verwachtingen niet waarmaken.