Kaiser Chiefs – Stay Together

Kaiser Chiefs

Waardering

4

Nog geen tien jaar geleden was Kaiser Chiefs een van de meest populaire indiebands. Midden tussen de albums Employment en Yours Truly, Angry Mob was er niets dan lof voor de Britten. Er kan echter veel veranderen in tien jaar tijd. Na twee nietszeggende platen en het iets betere – maar nog steeds niet denderende – Education, Education, Education & War moet het roer (wéér) om. Stay Together is de nieuwe ingeslagen koers.

Dat Kaiser Chiefs niet op het juiste spoor zat, besefte de band gelukkig zelf ook. Tijdens de festivaltour van afgelopen zomer speelden ze amper een nummer per show van de al vergeten Off With Their Heads en The Future is Medieval. Wel lieten ze regelmatig de single Parachute horen. Hoewel deze track live best lekker is om mee te galmen, is de studioversie er niet echt één die beklijft. Het is te lief en tekstueel ondermaats. Hetzelfde kan gezegd worden van opener We Stay Together. Gelukkig kom je al snel fijnere delen van het album tegen. Hole In My Soul is een fijn energiek nummer, al had er tussen de refreinen nog wel wat meer pit gemogen. Why Do You Do It To Me? heeft een dito lading en leent zich ervoor om een heerlijke livetrack te worden.

Het is een nogal vreemd en tegenvallend album, met als dramatisch dieptepunt Press Rewind. Het intro wordt gekenmerkt door een zware mannenstem die aankondigt dat het popmuziek is. Nadat je dat gehad hebt, maakt het stuk met zanger Ricky Wilson achter de microfoon weinig goed. Het nummer blijft vervolgens tussen meerdere stijlen in zweven. Een beetje pop, een beetje dance, een beetje indie. Vooral een beetje niks. Misschien had Kaiser Chiefs beter op de deleteknop kunnen drukken in plaats van op rewind. Het vervolg Happen In A Heartbeat had ook na één heartbeat al voorbij mogen zijn.

Het album is geproduceerd en mede geschreven door Bill Higgins, die eerder onder andere werkte met Girls Aloud en meidengroepen als Little Mix. Het vrouwelijke element hoor je terug op High Society, en hoe vreemd het nummer ook is: het pakt leuk uit. De track is echter lang niet zo leuk als Sunday Morning. Met hier en daar wat duidelijke rock ‘n’ rollelementen erin verwerkt, is dit zonder enige twijfel het absolute hoogtepunt van Stay Together.

Dit verbloemt niet dat het overgrote deel van Stay Together gewoonweg niet aanspreekt. De koers van Kaiser Chiefs is net zo verkeerd als die van de Titanic in 1912. Natuurlijk zijn er wel wat overlevenden te vinden in de zee, maar die doen niets af aan het feit dat het één grote ramp is.