Kempi & The Alchemist – Rap & Glorie

Waardering

8

9

Free Kempi! Alsof het 2006 is, zit Jerrely Slijger in de gevangenis en verschijnt er een nieuwe plaat. Maar in tegenstelling tot tien jaar geleden, is Kempi niet langer die onbekende jongen uit Woensel-West.

Er is genoeg gezegd en geschreven over het turbulente leven dat Kempi geleefd heeft. Laten we het hebben over de muziek. Want een samenwerking met The Alchemist is toch wel een mijlpaal voor Nederlandse hiphop. Je zou hem kunnen kennen van zijn producties voor Dilated Peoples, Mobb Deep, Nas en Eminem. De mannen van de Amsterdamse winkel Patta brachten hem in contact met groot Alchemist-fan Kempi, ze regelden een studio en de twee sloten zich een week lang op.

Dat heeft dus Rap & Glorie opgeleverd. In eerste instantie een ep die alleen op vynil samen met een t-shirt verkrijgbaar zou zijn bij Patta. Uiteraard is het eerste project van Kempi sinds 2012 binnen een dag uitverkocht. Gelukkig besloten The Alchemist en label Topnotch om hem toch nog op Spotify te zetten.

Een paar kliks op Spotify leert ons dat beide heren nog steeds op topniveau zijn. Kempi is dan misschien een tijdje uit de running geweest, de Alchemist-beats halen de gretigheid van ‘Du Gramma Boy’ die we kennen van TssKempi en Rap ’n Borie weer naar boven. Iets wat iedereen natuurlijk allang aan had kunnen zien komen; Kempi op de hypnotiserende beats van Alchemist werkt als een trein.

Je hoeft van Kempi geen hoogstaande woordspelingen te verwachten. Net zo min als dat je van Alchemist ingewikkelde melodielijnen kan verwachten. En juist daarom zijn de twee een goede match. Rap & Glorie valt in een woord samen te vatten als rauw. Op Herder, D Boy en King Kong/Observeer met broertje Klemma, is Kempi weer de rauwe straatrapper van weleer. Op Ik Wil Nikes met Willem (van The Opposites) horen we ook de melodieuze refreintjes terug die we van hem gewend zijn. Wat dat betreft geeft Rap & Glorie perfect de kwaliteiten van de ‘Gangsterrapper van de Lage Landen’ weer.

Zoals een gangsterrapper betaamt, zit Kempi nu dus weer vast. Maar uit de korte docu die Puna maakte, valt op te maken dat er meer is gemaakt (onder andere met Ismo). Labelbaas Kees de Koning heeft weer materiaal dat uitgebracht kan worden. En dat er nog steeds vraag naar is, blijkt wel uit de populariteit van rappers als Hef en Sevn Alias. Dat is ook niet verwonderlijk, het verhaal van de straat is van alle tijden. En net als dat Kempi’s eerdere platen tijdloos zijn, is ook Rap & Glorie weer een klassieker.