KSHMR – Harmonica Andromeda

Waardering

8

‘Dit album is het meest ambitieuze waar ik ooit aan gewerkt heb. Ik denk zelfs dat het één van de beste albums ooit is, wat betreft elektronische muziek’, tweette KSHMR op 8 januari van dit jaar. Grote woorden en de verwachtingen voor Harmonica Andromeda, het debuutalbum van de Indiase producer.

KSHMR neemt zijn roots mee in het album, dat je als het ware door een Indiase ‘bazaar’ leidt. Met de titeltrack wordt die toon meteen gezet. Wie na festivalkrakers als JAMMU, Secrets en Wildcard niets meer van KSHMR gehoord heeft, zal moeten wennen aan de stijlverandering die hij de afgelopen jaren heeft ondergaan. De wat hardere beats produceert hij nog steeds sporadisch, maar zijn instrumentale magie, waarin natuurlijke geluiden een belangrijke rol spelen, voert de boventoon op het album.

De luisteraar werd al warmgemaakt met The World We Left Behind en Around The World. Dat waren de twee singles die eerder zijn uitgebracht. Eerstgenoemde kent euforische synthesizers, ondersteund door krachtige melodieën. Around The World is sterk dankzij de opbeurende vocals, geleverd door NOUMENN.

Drie interludes, ieder zo’n dertig seconden lang, rijgen het veelzijdige album aan elkaar. Door die tussenkoppelingen wordt het album echt een avontuur en geen alledaagse plaat. Op die interludes is gesproken tekst ondersteund door cinematische muziek, overlopend in onder andere I Will Be A Lion. Het is de enige track met een elektronische popsound, mede dankzij de sterke vocals van ‘onze eigen’ Jake Reese.

De laatste track van het album, genaamd Paula – vernoemd naar de moeder van KSHMR –  is een buitengewone afsluiter. Hierop zijn voor het eerst de zangkunsten van de producer te horen. Daarin is hij geen uitzondelijk talent, maar slecht is het zeker niet. KSHMR weet het album in ieder geval op een speciale manier af te sluiten, met een ode aan zijn moeder.

Harmonica Andromeda is een bijzonder album, waarop KSHMR zich onderscheidt van de talloze mainstream-artiesten in de elektronische muziek. Op die manier is zijn tweet, met daarin de hoge verwachtingen van KSHMR, ook wel begrijpelijk. Wel lijkt het album qua stijl erg op zijn eerder uitgebrachte ep. Het is een mooie rondreis door Harmonica Andromeda, waarvoor de artiest zijn inspiratie opdeed rondom een Indiaas circus. Het album is daarmee erg uniek, omdat niet veel artiesten een dergelijke roots met zich mee kunnen brengen. KSHMR doet dat wel en laat de luisteraar op een bijzondere wijze kennismaken met zijn geluid. Zeven jaar na zijn eerste release, ligt er een speciaal debuutalbum op de plank.