Kx5 – Kx5

Waardering

5

Steeds vaker zijn er producers/DJ’s die elkaar weten te vinden voor een samenwerkingsproject. De bekendste voorbeelden hiervan zijn Swedish House Mafia, Silk City en Major Lazer. En nu kan daar Kx5 aan worden toegevoegd, een samenwerking van Kaskade en Deadmau5 die zijn oorsprong vindt in eerdere samenwerkingen van beide en waar I Remember waarschijnlijk het bekendste voorbeeld van is.

In maart 2022 verscheen met Escape het eerste wapenfeit van het naar zichzelf genoemde album Kx5, waarna er in de loop van de tijd nog diverse andere tracks van dit album uitgebracht werden. In totaal staan er tien tracks op en heeft het een duur van ruim drie kwartier. Bijna elke track heeft een gastartiest, waarbij er vaak gekozen is voor onbekend talent.

Op de openingstrack Alive komt er met The Moth & The Flame direct een onbekend zangduo de gelederen versterken. Na een wat rustig begin gaat het uiteindelijk de technokant op, wat prima bevalt. Het heeft wel iets weg van de sound van Tiësto van twintig jaar geleden. Sacrifice is een samenwerking met Sofi Tukker en ook dat werkt heel erg goed. De stem van de zangeres lijkt in perfecte harmonie met de beat.

Hierna volgt het eerder genoemde Escape. Een track die het niet van de tekst moet hebben: verder dan ‘What if I escape with you’ komt de zangeres niet. Na een sterk begin kakt het album een beetje in, wat ook hoorbaar is op Bright Lights en pwdr Blu. Beide tracks klinken een beetje inspiratieloos en voelen aan als herhalingen van eerdere tracks.

Helaas houdt die trend aan, want ook When I Talk en Eat Sleep zijn niet bepaald uitnodigingen om te gaan dansen. Pas op de track Take Me High kunnen de voetjes weer van de vloer, het is dan ook een verademing om de bijna geruisloze overgang naar Avalanche te horen. Afsluiter Obsidian is een best oké zijnde afsluiter, maar verder weinig bijzonder, tenzij een 6 minuten durende loop je ding is.

Al met al begint dit album ijzersterk, waarbij Sacrifice zonder concurrentie de beste track van het album is. Maar hoe verder we komen, hoe meer het een verplicht nummertje lijkt te zijn geworden. De tracks worden eentonig, saai en de teksten zijn van een zeer bedenkelijk niveau. Zo super is deze supergroep dan ook helaas niet.