Kylie Minogue – Golden

Waardering

8

9

8

8

Maar liefst dertig jaar geleden bracht Kylie Minogue haar eerste album uit. Niemand had toen kunnen denken dat de kleine Australische zangeres (die via de soap Neighbours een platendeal binnen sleepte), zou uitgroeien tot een gewaardeerde en gevestigde naam binnen de popmuziek met zo’n lange houdbaarheidsdatum. Hits als The Locomotion, I Should Be So Lucky, Spinning Around en Can’t Get You Out Of My Head kunnen we allemaal nog luidkeels meezingen. Kylie, die dit jaar vijftig wordt, denkt voorlopig nog niet aan stoppen en is de afgelopen tijd dan ook druk bezig geweest met een nieuw album. Daarvoor reisde ze in eerste instantie af naar Los Angeles, maar belandde uiteindelijk op een plek waar ze nog niet eerder was geweest: Nashville. Niet alleen zorgde de Amerikaanse country-stad voor nieuwe samenwerkingen, ook de manier van liedjes schrijven verliep dit keer anders. ‘Waar normaal gesproken een nummer vaak rondom een beat bestaat, ging het nu grotendeels via een gitaar’, zei Kylie eerder dit jaar tegen BBC Radio.

Alle nieuwe impulsen hebben voor Kylie-begrippen absoluut voor een vernieuwende sound gezorgd. Met de openingstrack en tevens de eerste single Dancing wordt meteen de juiste toon van ‘feelgood popmuziek met een vleugje country’ neergezet. Kylie zet dit ook door in het tweede nummer: Stop Me From Falling. Vooral de ‘oeh hoe’tjes’ hier en daar zorgen ervoor dat je dit blije liedje niet snel uit je hoofd krijgt. Titeltrack Golden doet er nog even een schepje bovenop. Volgestopt met banjo’s en net zo vrolijk als de vorige drie nummers is ook A Lifetime To Repair. ‘You did a good job Kylie!’, zou Dolly Parton nu zeggen. Sincerely Yours is een fijne productie waarbij de zangeres teruggrijpt naar haar vertrouwde geluid. Even geen country riedeltjes dus, maar gewoon Kylie zoals we haar kennen.

Met One Last Kiss en Live A Little wordt je als luisteraar bijna gedwongen om je eventuele aanwezige cowboyhoed plus laarzen tevoorschijn te halen (als je dat al niet gedaan had) en mee te dansen. Het mag intussen duidelijk zijn: Kylie wil lol en gezelligheid! Als we Shelby ’68 en Radio On horen wanen we onszelf op een typische Amerikaanse farm. Kylie is intussen op een hek geklommen en zingt met veel plezier haar liedjes, terwijl ze daarbij wordt bijgestaan door haar muzikanten. De sound van Raining Glitter roept herinneringen op. Maakt Kylie hier nu onbewust een remake van haar eigen klassieker Please Stay uit 2000?

Het laatste liedje nadert. Dansen we nog even door of niet? Het antwoord is nee. Kylie kiest voor het wat rustigere Music’s Too Sad Without You als afsluiter. Het nummer is een duet met Jack Savoretti, een Engelse zanger met Italiaanse roots. Wat ons betreft slaat ze hiermee wel een beetje de plank mis, want qua sound lijkt het liedje wel een beetje uit de boot te vallen. Wij hebben er in ieder geval niet echt een klik mee. Kijken we naar het hele album als totaalpakketje, dan zijn we tevreden. Golden is een gezellige plaat die zich prima leent voor een indrink-avondje terwijl je in de startblokken staat om de clubs van de grote stad onveilig te maken. Als Kylie de komende jaren nog meer van dit soort vernieuwende muzikale avonturen aanpakt, dan heeft ze op haar zeventigste zonder twijfel nog steeds die gewaardeerde status van een superster aan haar naam hangen!