Leonard Cohen – Popular Problems

Dat Leonard Cohen zich niet zo maar uit het veld laat slaan is wel duidelijk. Recentelijk nog on tour en nu ook weer een nieuw studioalbum: Popular Problems, alweer het dertiende studioalbum van deze inmiddels 80-jarige Canadees.

Het recept van Leonard Cohen moge inmiddels bekend zijn. Met zijn raspende stem en begeleid door vrouwelijke achtergrondzangeressen vertelt Cohen over het leven en de dood. Met nadruk op vertelt, want hoe Cohen zijn hersenspinsels ten gehore brengt neigt meer naar praten dan naar zingen. En niet zonder reden. Met de jaren is de stem van Cohen alleen maar donkerder en dieper geworden. Het zingen van hoge noten zit er dan ook niet echt meer in. Dit blijkt wel uit Did I Ever Love You. In dit nummer waagt Cohen zich niet alleen aan haast country-achtige muziek maar ook aan iets dat meer op zingen lijkt dan dat hij in de afgelopen jaren heeft laten horen. Inclusief hoge uithalen, althans, hoog in verhouding tot het stemgeluid van Cohen. Nu we de laatste jaren zo gewend zijn geraakt aan de vertellende stijl van Leonard Cohen lijkt Did I Ever Love You daarmee een beetje ongelukkig en misplaatst.

Een andere opvallende uitschieter op Popular Problems is Nevermind. Niet alleen vanwege het feit dat dit nummer begeleid wordt door een digitale bass kick, maar ook omdat er een Arabische zangeres ten tonele verschijnt. Wellicht even wennen voor de doorgewinterde Cohen-fan.

Neemt niet weg dat de zeven andere nummers op Popular Problems onmiskenbaar Leonard Cohen zijn. Strijkers worden afgewisseld met blazers, het orgel steekt als vanouds hier en daar de kop op en ook de achtergrondzangeressen zijn present.
Al met al een album met fijne luisterliedjes waarop iets meer het zonnetje schijnt dan op bijvoorbeeld Old Ideas. Het geheel is wat opgewekter. Waar Old Ideas een album was om in de winter bij het haardvuur bij weg te zwijmelen (dan wel te kwijnen), is Popular Problems een album waarvan je zin krijgt in de lente. Maar als het dan zomer is dan kan Popular Problems weer een paar maandjes de kast in.