Lily Allen – Sheezus

Toen Lily Allen doorbrak met haar debuutalbum Alright, Still zorgde ze voor een verfrissende sound met haar mix van pop en ska. Haar tweede album was ook een fijne popplaat, met als hoogtepunt natuurlijk de hit ‘Not Fair’. Haar mix van ‘controversiële’ teksten en fijne popmelodieën maken Lily een van de meest  populairste artiesten van de afgelopen jaren. Ook met haar nieuwe album Sheezus heeft ze een fijne popplaat afgeleverd. Maar is ze geslaagd?

Voordat Sheezus uitkwam, gaf Lily toe op Twitter dat het betere werk op het album stond in tegenstelling tot de uitgebrachte nummers. Gek genoeg zijn juist de nummers die al uitkwamen het beste werk. ‘Hard out Here’ zorgde voor de nodige controversie maar in zijn geheel is het een lekker popliedje. ‘L8 CMMR’ zit vol met elektronische videogame-bliepjes. Het aanstekelijke ‘Air Balloon’ luistert lekker weg. ‘Our Time’ is Lily’s ‘We Can’t Stop’ van Miley Cyrus. Maar ondanks dat ‘Sheezus’ ook een prima liedje is, probeert ze een punt te maken dat ze helemaal niet moet maken.  “I’ll take the hits, roll with the punches/I’ll get back up, it’s not as if I’ve never done this /But then again, the game is changing /Can’t just come back, jump on the mic, and do the same thing”, zingt Lily in het eerste refrein. Voelt ze zich ongemakkelijk om opeens weer terug te komen? Is ze bang? Wilt ze überhaupt weer muziek maken? Dat idee geeft Lily niet echt af. Zo gaf ze laatst aan nog één album op te nemen en zei ze bij de Graham Norton Show dat ze weer muziek ging maken omdat dat het enige is wat ze kan. Maar lieve Lily als je het liefst de hele dag met je kinderen wilt zijn is dat ook prima! Het is moeilijk om een album van een van de ooit zo verfrissende Lily Allen te luisteren als je  zelf aangeeft het liefst thuis op de bank te zitten.

Gelukkig weet Lily met Sheezus een prima plaat af te leveren. ‘Close Your Eyes’ heeft een fijne R&B-vibe, terwijl ‘URL-Badman’ ook een hoogtepunt is. Minpuntjes zijn het irritante ‘Insincerely Yours’ waarin Lily vooral aan het ‘namedroppen’ is. Onder andere Rita Ora en Cara Delevingne moeten eraan geloven. ‘As Long As I Got You’ is muzikaal gezien een slap vervolg op ‘Not Fair’. En dat is waar het fout gaat met dit album. Waar Lily op eerder werk met haar sarcasme en droge anekdotes de juiste snaar wist te raken gaat het soms volledig mis op Sheezus. Het maakt het luisterplezier niet veel minder maar het is wel jammer.

Als Lily iets minder haar best had gedaan om Sheezus te worden en gewoon de Lily was gebleven die we kennen dan was Sheezus een stuk vermakelijker. Nu klinkt het soms wat geforceerd.

Label:Regal/Warner Bros

    Wat vind jij van deze plaat?