Machine Gun Kelly – bloom

Waardering

4

Zes mixtapes, twee albums, zes films en tal van awards. Je zou denken dat het hier om een artiest gaat waarvan wij allemaal de naam wel zouden weten. Toch leerden we de artiest pas afgelopen winter kennen; Machine Gun Kelly. De Amerikaanse rapper sloeg vorig jaar het roer om en zijn undergroundsound maakte plaats voor pop toen hij de hitlijsten binnenwandelde met de eerste single van zijn derde album. De single Bad Things was het voorproefje van het album bloom. Maar is het wel een goed teken als een rapper de commerciële kant opgaat?

Afgelopen jaar was hét jaar van onder andere Machine Gun Kelly. Zijn single Bad Things samen met ex-Fifth Harmony-zangeres Camila Cabello piekte op nummer 4 in de Amerikaanse Billboard Hot 100 en bestormde ook ‘onze’ Top 40. Colson Baker, Machine Gun Kelly’s echte naam, is duidelijk van plan om zijn zinnen te zetten op het commerciële succes met zijn album bloom.

“No lie/ I’m on fire”, rapt MGK (Machine Gun Kelly) in The Gunner; de openingstrack van bloom. MGK mag zich dan misschien als vuur voelen, het nummer is zeker niet ‘on fire’. Ondanks het feit dat The Gunner niet bedoeld is voor vrolijke tienermeisjes (zoals Bad Things), klinkt de track als een nummer dat we eigenlijk al kennen. The Gunner geeft je het gevoel dat je luistert naar een boze puber die rapt over een beat die niet goed genoeg was voor een Kanye West album in 2008.

De rebelse bui van MGK blijft nog even hangen tot de vierde track van de plaat; At My Best. Samen met popprinses Hailee Steinfeld heeft de rapper het over dat je als persoon niet perfect bent. Cliché? Ja nogal. De zin “Look, life is about making mistakes” beschrijft At My Best het beste. Goed bedoeld, maar niet origineel.

Het jammere is dat je pas bij de achtste track een hoogtepunt beleeft. Samen met collega DubXX rapt MGK op een goed geproduceerde song. Het nummer Moonwalkers klinkt fijn in de oren, is een beetje zweverig en is alles wat je van een hip-hop-nummer verwacht in 2017. Het is oké, maar wel veilig.

Vraag: waar denk je aan bij een ultiem liefdes(verdriet)liedje? Juist! Gitaarriedeltje, een lijn als “Can we please start over?/Would you be happy if I let you go?” en een achtergrondkoortje dat het allemaal nog eens meezingt aan het eindje van het nummer. Dit is precies wat Rehab, één van de laatste nummers op bloom, is. Leuk geprobeerd MGK, maar met een cliché nummer als deze krijg je je meisje zeker niet terug.

Op het derde album van artiesten staat altijd veel druk. Je bent als artiest namelijk relevant genoeg om überhaupt nog een album uit te brengen, maar het is ook dé kans om jezelf te vernieuwen. Dat laatste moest MGK ook gedacht hebben. Op bloom laat ‘ie zien dat hij rebels, vriend van de radiostations en een zoetsappige romanticus kan zijn.
Maar helaas, hij slaat de plank er volledig mee mis. De nummers die bedoeld zijn om te scoren in de hitlijsten, zijn te zwak om op te vallen tussen andere popliedjes en de echte hiphop-tracks zijn een rip-off van bijvoorbeeld een Drake. Sorry Machine Gun Kelly, maar iedereen is je album over een maand of twee alweer vergeten.

Wat vind jij van deze plaat?